Spoznajte najdôležitejšie certifikáty vo svete prírodnej kozmetiky

Pravdepodobne ste už počuli, že s prírodnou kozmetikou sa často spájajú certifikáty, ktoré potvrdzujú jej kvalitu, ale aj postavenie v kozmetickom priemysle. Dostať sa k certifikátom NATRUE a ECOCERT je dlhodobý proces regulovaný štandardmi organizácií a viac o nich píšeme, aby sme priblížili ich dôležitosť pri výbere prírodnej kozmetiky.

Olival certifikovana prirodna kozmetika

 

Ženská silueta - známy (a spoľahlivý) znak prírody

Certifikát NATRUE vydáva nezisková medzinárodná organizácia The International Natural and Organic Cosmetic Association so sídlom v Bruseli. Bola založená v roku 2007 a odvtedy dáva punc výlučne tým kozmetickým značkám, ktoré si zakladajú na vysokej kvalite spracovania a najvyšších štandardoch pri výrobe kozmetických produktov. Túžba po jej založení vznikla za účelom stanovenia základných smerníc pre malé a stredné firmy, ktoré vyrábajú prírodnú a bio kozmetiku a cieľom bolo poskytnúť zákazníkovi produkt, ktorý preukázateľne obsahuje kvalitné prírodné zložky. Pre splnenie kritérií certifikátu NATRUE sa voda nezaratúva ako zložka, aby neovplyvnila percentuálny podiel prírodných zložiek konkrétneho produktu. Musí to byť 75 % výlučne prírodných zložiek, zložiek pochádzajúcich z prírody alebo zložiek identických s prírodnými, ale vyrobených v laboratóriu [1]

olival slamienkova kozmetika NATRUE

NATRUE definuje povolené zložky takto:

  • Prírodné látky: neupravené látky z prírody získané fyzikálne (napr. z rastlín) alebo z mikroorganizmov (napr. fermentáciou).
  • Prirodzene odvodené látky: látky modifikované z látok vyskytujúcich sa v prírode pomocou povolených chemických reakčných procesov. Vyrobené prírodné látky musia pochádzať iba zo 100% prírodných zložiek (bez syntetických látok).
  • Bioidentické látky: látky, ktoré sa reprodukujú v laboratóriu, ale možno ich nájsť v prírode. NATRUE povoľuje iba selektívny zoznam pigmentov, minerálov a konzervačných látok, ak je to nevyhnutne potrebné na zaistenie bezpečnosti spotrebiteľov a čistoty zložiek

Rok po svojom založení predstavila NATRUE svoje logo s výraznou ženskou siluetou a v roku 2009 certifikovala svoj prvý produkt. Dnes ich certifikát nesie 7000 produktov od 320 rôznych značiek z celého sveta. Olival získal svoj prvý certifikovaný produkt v roku 2014, ako prvý v Chorvátsku. Odvtedy sa náš sortiment prírodnej kozmetiky rozrástol a teraz má certifikát NATRUE 15 produktov zo slamienkovej kolekcie, 3 prírodné tekuté mydlá na ruky a 5 prírodných deo krémov.

naslovnica_kolekcija_zlatno_ulje_smilja_600x600

 

Ecocert podporuje ekologickú výrobu

ECOCERT, založený vo Francúzsku v roku 1991, certifikuje ekologické produkty, ktoré podporujú udržateľnú výrobu v kozmetickom, potravinárskom a textilnom priemysle. Vykonávajú inšpekcie vo viac ako 80 krajinách a zakladateľ a generálny riaditeľ organizácie William Videl poukazuje na to, že ich služby sú zamerané na presadzovanie a šírenie environmentálne a sociálne zodpovednejších postupov po celom svete. V súlade s tým táto organizácia okrem certifikácie ponúka poradenstvo a školenia pre všetky spoločnosti, ktoré chcú prispieť k ochrane planéty a využívať dostupné prírodné zdroje udržateľným spôsobom.

 

Pre získanie certifikátu ekologickej a prírodnej kozmetiky ECOCERT COSMOS je potrebné splniť nasledovné podmienky:

  • minimálne 95 % všetkých zložiek musí byť prírodného pôvodu a 10 % všetkých zložiek z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva
  • produkty a zložky nesmú byť testované na zvieratách
  • suroviny musia byť z obnoviteľných zdrojov
  • suroviny sa musia vyrábať v súlade s environmentálnymi pravidlami
  • výrobky nesmú obsahovať GMO (geneticky modifikované látky)
  • obaly musia byť biologicky rozložiteľné alebo recyklovateľné

ECOCERT navyše rozlišuje medzi bio a prírodnou kozmetikou tým, že prírodná kozmetika musí obsahovať minimálne 50 % všetkých rastlinných zložiek a minimálne 5 % zložiek pochádzajúcich z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva [2]. Rovnako ako pri organizícii NATRUE, voda nie je považovaná za „organickú“ zložku, pretože nie je produkovaná poľnohospodárskou výrobou. ECOCERT skrátka zabezpečuje dodržiavanie štandardov kvality pre zložky používané v kozmetických výrobkoch, ale pravidelne monitoruje aj samotný proces výroby. Olival získal certifikát pre svoj výrobný proces v roku 2019, ktorý je vlastne výsledkom dlhoročného záväzku používania kvalitných prírodných surovín a ekologockého výrobného procesu.

 

________________

[1] https://www.natrue.org/why-us/what-makes-the-natrue-label-unique/ ( 21.10.2021.)

[2] https://ecocert.app.box.com/v/Ecocert-Standard ( 22.10.2021.)