Sérum alebo emulzia s vitamínom C? Čo je pre mňa vhodné

V Olival sledujeme najaktuálnejšie kozmetologické trendy, vývoj a dostupnosť nových ingrediencií, potenciálne zlepšenia procesov, možné aplikácie nových technológií – to všetko s cieľom priniesť to najlepšie za rozumnú cenu. Moment, keď produkt prichádza na trh, teda nie je posledný, v ktorom sa mu venujeme. Práve naopak. Posledný rok a pol sme sa venovali absolútnej hviezde starostlivosti o pleť, vitamínu C. Neustále hľadanie špičkového derivátu vitamínu C, ktorý ponúkne ešte lepšiu stabilitu a ešte kompletnejšie účinky, vytvorenie optimálneho synergia účinných látok a zavedenie trochu revolučných zložiek nás priviedli k vytvoreniu C+ produktov.

Vitamín C pre ešte lepšiu stabilitu a výsledky

Jadrom C+ produktov je jeden z najstabilnejších derivátov vitamínu C – kyselina etylaskorbová (3-O-Ethyl Ascorbic Acid). Ide o derivát vitamínu C s upravenou molekulárnou štruktúrou. Práve táto špecifickosť umožňuje lepšiu ochranu molekuly pred oxidáciou. Etylovaná kyselina askorbová prináša všetky výhody klasickej kyseliny askorbovej s menej kyslým pH potrebným na aktivitu, čo ocenia aj citlivejšie typy pleti. Okrem výrazne zvýšenej stability má aj lepšiu dostupnosť a dlhodobejšiu účinnosť.

Ako to presne funguje? Etylovaná kyselina askorbová inhibuje aktivitu tyrozinázy a zabraňuje syntéze melanínu v koži. Tým sa zabráni vzniku a posilneniu viditeľnosti hyperpigmentačných škvŕn. Urýchľuje syntézu kolagénu, pôsobí protizápalovoa tiež ako antioxidant, teda pomáha znižovať vplyv vonkajších faktorov na pokožku (najmä UV žiarenie, preto je vitamín C vo všeobecnosti veľmi žiaduci v rannej rutine s prípravkom na ochranu pred slnkom ). 

Klasická synergia vitamínu C, kyseliny ferulovej a vitamínu E

Základom séra a emulzie sú okrem etylovanej kyseliny askorbovej aj nenahraditeľná kyselina ferulová a vitamín E. V zložení s vitamínom C pomáhajú zachovať stabilitu a potenciál tejto cennej zložky a zároveň poskytujú pleti výnimočné benefity. Kyselina ferulová má výborné antioxidačné vlastnosti, ktoré sú posilnené práve UV žiarením. Preto je užitočný aj v produktoch aplikovaných ráno s SPF. Na druhej strane patrí vitamín E pre svoj silný účinok na voľné radikály k zlatému štandardu kozmetiky, ktorá sa snaží pôsobiť proti predčasným známkam starnutia. 

Olival sérum s vitamínom C

Ďalší bojovník C+ s inovatívnymi prísadami

To, čo odlišuje vitamín sérum C+ a vitamínovú emulziu C+, sú zložky, ktoré obsahujú okrem kľúčových zložiek spomenutých hore. Vitamínové sérum C+ teda obsahuje aj troxerutín, ektoín a kyselinu hyalurónovú. Vitamínová emulzia C+ prináša kokteil ingrediencií ako extrakt z camu camu a komplex ceramidov. Poďme ich lepšie spoznať.

Troxerutín je bioflavonoid, ktorý vykazuje výnimočné protizápalové, antibakteriálne a upokojujúce účinky na pokožku. Stimuluje mikrocirkuláciu a obnovu pokožky, zmierňuje začervenanie a podporuje odolnosť kapilár v pokožke. Nemenej dôležité je, že tiež zvyšuje vstrebávanie vitamínu C v pokožke.

Ectoín je typ aminokyseliny, ktorý poskytuje pokožke rôzne, ale veľmi cenné vlastnosti. Predovšetkým vynikajúco podporuje hydratáciu pokožky a spevňuje ju. Štúdie preukázali, že ektoín má preventívny účinok fotostarnutia pokožky spôsobeného UVA žiarením. Chráni, upokojuje a posilňuje jej prirodzenú odolnosť, a preto je tento typ starostlivosti ako stvorený pre ľudí so sklonom k ​​podráždeniu pokožky.

Extrakt z Camu camu (Myrciaria Dubia Fruit Extract) získaný z ovocia, ktoré rastie v amazonskom dažďovom pralese. Je známy svojim mimoriadne silným, biologicky dostupným obsahom vitamínu C, ako aj ďalších minerálov, cukrov, aminokyselín a ovocných kyselín. Camu camu v strave slúži ako mimoriadne hodnotný doplnok vo forme biologicky dostupného vitamínu C, ktorý telo ľahko vstrebáva. Preto sa často pridáva do ranných smoothies a nápojov. V starostlivosti o pleť pomáha zmierňovať následky stresu, najmä škvrny, vrásky, jemné linky a celkovo unavenú pleť bez života. Prispieva k silnému účinku posilnenia syntézy kolagénu a regenerácie pokožky, čo ovplyvňuje pevnosť, pružnosť, tón a sviežosť.

Komplex ceramidov obsahuje bioidentické ceramidy a ich prekurzory. Korigujú poškodenie hydrolipidickej bariéry pokožky (stratum corneum), stimulujú syntézu kožných lipidov a stimulujú prirodzenú vlastnosť samoregulácie úrovne hydratácie, čo vedie k pevnejšej a odolnejšej pokožke. 

Olival emulzia s vitamínom C (1)

Ako si vybrať C+

Textúra Vitamínového séra C+ je podobná jeho predchodcovi, no dosahuje lepšie výsledky. Má tiež priehľadnú, relatívne viskóznu textúru na báze gélu kyseliny hyalurónovej. Má jemne žltý odlesk, ktorý pochádza zo samotných zložiek, najmä troxerutínu (pôvodne jasne žltý). Neobsahuje pridané vône ani farbivá. Je vhodný pre všetky typy pleti, no najlepšie bude vyhovovať zmiešanej až mastnej a dehydratovanej pleti, ktorá preferuje produkty na vodnej báze. Kvôli kyseline hyalurónovej v zložení by sa toto sérum malo nanášať na čistú a dobre navlhčenú pleť napríklad s Hydrotonikom a následne uzamknúť všetko krémom/SPF.

Vitamínová emulzia C+ je sérová emulzia s ľahkou mliečnou textúrou. Mierne krémová, veľmi premasťujúca a rýchlo sa vstrebávajúca emulzia je vhodná pre všetky typy pleti, ale odporúčame ju prevažne pre normálnu až suchú, najmä zrelú pleť. Je výbornou voľbou aj pre pleť, ktorá nemá rada kyselinu hyalurónovú alebo ak už sérum s touto zložkou používate vo svojej rutine. Farba produktu vďaka extraktu camu camu, ktorý je prírodnou zložkou, má jemný žlto-oranžový odlesk. Neobsahuje pridané vône ani farbivá a možno ho aplikovať na čistú suchú aj navlhčenú pokožku. Ideálne je používať s krémom/SPF.

 Urobte si miesto vo svojej rannej rutine

Po technickej stránke nie je prekážkou použitie séra a emulzie vo večernej starostlivosti. Vitamín C v kombinácii s kyselinou ferulovou a vitamínom E však pôsobí mimoriadne antioxidačne, to znamená, že znižuje negatívne účinky vonkajších stresorov, akými sú slnečné žiarenie a smog. K zníženiu oxidačného stresu prispieva aj schopnosť vitamínu C pôsobiť ako fotoprotektor s ochranou pred slnkom, ktorý vlastne dopĺňa svojou antioxidačnou vlastnosťou.[1] Kvôli vyššie uvedenému je veľmi užitočné aplikovať vitamín C ráno pred vaším obľúbeným SPF produktom, ako je profesionálny pleťový fluid SPF 30 alebo pleťový krém SPF 50.

 

-------------

 [1] Darr, D. Dunston, S. Faust, H. Pinnell, S. Účinnosť antioxidantov (vitamín C a E) s a bez opaľovacích krémov ako topických fotoprotektantov. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8869680/ prístup 8.7.2022.