Ako sa starať o pleť počas tehotenstva

Zariadili ste si kroky starostlivosti, používate aktívne zložky alebo so starostlivosťou o pleť len začínate, nie je v tom žiadny rozdiel. V tehotenstve je predsa len potrebné starať sa o pleť trochu inak. Takmer v každej rutine je potrebné urobiť drobné úpravy a prijať kompromisy. Na čo si dať pozor a ktorým ingredienciám sa vyhnúť, uvádzame nižšie.

Upravte rutinu čistenia pleti

Telo prechádza počas tehotenstva celou smršťou zmien. Hormonálny obraz sa mení, zvyšuje sa objem krvi, chuť do jedla sa buď neustále zvyšuje, alebo úplne zmizne, trávenie sa stáva trochu nepredvídateľným. Nečudo, že každá z týchto zmien sa najčastejšie prejavuje na koži. Aké sú možné scenáre?
Pokožka môže byť celkovo citlivejšia a často náchylnejšia k masteniu a upchávaniu pórov. Preto je dôležité hneď od začiatku upraviť rutinu starostlivosti o pleť. Začnite s čistením – práve teraz je ten správny čas zaviesť večer jemné, nevysušujúce dvojfázové čistenie pleti. Odstránenie make-upu pomocou olejového čistiaceho prostriedku, ako je mikroemulzia, vám uľahčí rutinu. Olejový čistič stačí naniesť na suchú tvár dlaňami, vmasírovať a opláchnuť. Potom pokračujte druhým krokom, gélovým čistiacim prostriedkom, ako je Amino gél. Ráno stačí pleť umyť trochou gélu.
 
Olival Spf ochrana a vitamín C

Nezabudnite do rutiny zaviesť špeciálny produkt na ochranu pred slnkom

Koža sa stáva náchylnejšou k hyperpigmentácii, teda vzniku melazmy. Vidno to najmä na tvári, krku, dekolte a rukách. Vždy zdôrazňujeme dôležitosť pravidelnej, výdatnej a starostlivej ochrany pred slnkom počas celého roka. Uvedomenie si nebezpečenstva UV žiarenia je v tehotenstve ešte dôležitejšie.
Ak chcete predísť vzniku pigmentových škvŕn, ale aj iným negatívnym dopadom, ktoré nám nechránené vystavovanie sa slnku môže priniesť, SPF ráno je nevyhnutným krokom. Púdre a BB krémy s ochrannými faktormi väčšinou nestačia, či už kvôli samotnému zloženiu, alebo kvôli spôsobu aplikácie. SPF by sa mal aplikovať hojne, rovnomerne a podľa potreby obnovovať. Pri výbere produktu venujte pozornosť krémom, ktoré ľahko nahradia denný krém vo vašej rutine, ako napríklad Fluid SPF 30 Professional.

Spoliehajte sa na aktívne zložky ako vitamín C alebo niacínamid

Natíska sa otázka, ktorú z účinných látok, teda z látok, ktoré cielene pôsobia na pleť, sa v tehotenstve odporúča užívať a čo je lepšie vynechať. Dobrou správou je, že takmer všetky produkty Olival je možné používať počas tehotenstva. Hoci ide o prípravok, ktorý sa z pokožky zmýva a percento kyseliny salicylovej ako účinnej látky nie je maximálne (iba 1% oproti 2% maximálneho percenta), je vhodné použitie Mikroexfoliantu vynechať. Taktiež je potrebné vynechať Vitamínové sérum R² a Vitamínové sérum RA kvôli retinoidom v zložení. Niektoré špeciálne pleťové gély tiež nie sú vhodné na použitie počas tehotenstva kvôli vysokému obsahu mentolu a gáfru.
Čo potom použiť? Ostalo vám celé spektrum vynikajúcich aktívnych látok! Vitamín C, kyselina hyalurónová, kyselina ferulová, peptidy, niacínamid, ektoín... Všetky tieto zložky prospejú pokožke, ktorá potrebuje ošetrujúci efekt. Ak sa nechcete vzdať používania kyselín na exfoliáciu, výbornou voľbou je enzymatická pleťová maska. Peelingové tonikum AHA PHA jemne odstráni odumreté kožné bunky, obnoví jemnosť a zjednotí pleť.

Zvlášť vyzdvihujeme silnú kombináciu antioxidantov vo Vitamínovej emulzii C+, ktorá ráno posilní pleť s SPF a kompletnou ochranou pred slnečnými lúčmi. Vitamínové sérum B3 bude vyhovovať mastnej pleti so sklonom k upchávaniu pórov, zatiaľ čo hyalurónový hydrátor 4H dokonale obnoví vlhkosť dehydrovanej pleti.

Olival profesionálne séra

Pozor na výber deodorantu

Tehotenstvo je tiež obdobím, keď premýšľame o prírodnejších alternatívach každodennej kozmetiky, ako sú deodoranty. V oblasti podpazušia sa vyskytuje aj citlivá pokožka, ktorá je navyše náchylná na podráždenie napríklad v dôsledku častejšieho a silnejšieho potenia. Stopercentne prírodné deo tyčinky bez hliníkových solí a sódy bikarbóny nezabránia prirodzenému vzniku potenia, ale jemne a prirodzene (s práškom z bambusových tyčiniek) neutralizujú a redukujú sprievodné nepríjemné pachy. Ďalším plusom je, že prírodné deo tyčinky majú certifikát NATRUE, čo znamená, že spĺňajú vysoký štandard pre kozmetiku.

Olival prírodný deodorant

Pravidelne sa starajte o pokožku tela

Čo vieme s istotou je, že striám sa v žiadnom prípade nedá úplne vyhnúť, najmä ak existuje genetická predispozícia a/alebo tenšia pokožka náchylná na praskanie. Napriek tomu kontinuita v každodennej starostlivosti robí zázraky pre hebkosť a pružnosť, ale aj pre náš pocit pohody a spokojnosti, ktorý s ňou súvisí. Na starostlivosť si môžeme vybrať suché oleje, ktoré sa rýchlo vstrebávajú bez mastnoty, ako napríklad Magický suchú olej alebo o niečo výživnejšie mlieka, ako napríklad Ružové telové mlieko . Dobrým trikom je nanášať starostlivosť vo vrstvách. Raz do týždňa si „vypožičajte“ hyalurónový hydrátor 4H zo starostlivosti o tvár, naneste ho na ešte vlhkú pokožku brucha a potom vlhkosť „uzamknite“ telovým mliekom. Budete ohromení hladkosťou a rýchlosťou, s akou sa stratí pocit suchej, napnutej a dehydrovanej pokožky.