Pleť v puberte – ako si vyskladať kozmetickú rutinu pre tínedžerov

Kozmetické návyky je dobré si osvojiť hneď od začiatku. Starostlivosť o pleť síce nepatrí k základnej hygiene, ako je to napríklad pri čistení zubov, no je veľmi dôležitá. Puberta je zvyčajne obdobím, keď si tínedžeri viac uvedomujú svoj vzhľad, vrátane pleti, a v tom momente prichádza túžba starať sa o svoju pleť dôslednejšie. Čo presne to znamená, ako im pomôcť a vybrať ideálnu starostlivosť pre tínedžerov, čítajte nižšie.

Ochrana na prvom mieste

Pleť tínedžerov je doslova v najlepších rokoch. Úroveň produkcie kolagénu a elastínu je na najvyššej možnej úrovni, pokožka si dobre zachováva hydratáciu, je plná, vypnutá a zatiaľ nie je badať žiadne známky starnutia. Práve z týchto dôvodov je kľúčové udržiavať si takýto stav už od začiatku, aby jednoducho vydržal čo najdlhšie. Dospievajúci by sa mali poučiť naučiť o dôležitosti ochrany pred slnkom. Prevencia je vždy optimálnym riešením a pokiaľ ide o UV žiarenie, jedine SPF dokáže dostatočne zachovať zdravie pokožky a jej fyzický stav a vzhľad.
Aby ste predišli poškodeniu pokožky slnečným žiarením, ako aj efektu zníženia tvorby kolagénu, ktorý spôsobuje vrásky, je potrebné denne používať prípravok na ochranu pred slnečným žiarením s UV filtrami, a to ochranou 30 alebo 50. Je dobré voliť fluidy a krémy s novými generáciami filtrov, ktoré sú dobre znášané aj na citlivej pokožke, v oblasti okolo očí. Také, ktoré sa rýchlo vstrebávajú a nezanechávajú biele stopy. Olival Fluid SPF 30 je veľmi ľahký a príjemný na pokožku, vhodný pre všetky typy pleti, zatiaľ čo krém Professional s SPF 50 je vhodný pre mastnú pleť a pokožkou s výrazne mastnou T-zónou. Keďže ide o produkty, ktoré nahrádzajú denný krém, obsahujú výživné zložky ako niacínamid a koenzým Q10.
 
 
 Olival krém spf 50 Professional

Dvojité čistenie alebo čistite póry hneď dvakrát

Na jednej strane pokožku chránia, no na druhej je treba SPF produkty po celom dni z pleti dôkladne odstrániť. Keďže väčšina z nich je rozpustná v oleji, je skvelé používať čistiace prostriedky na tvár, ktoré sú na báze oleja (olej rozpúšťa olej) . V závislosti od preferencií môže byť prvým čistiacim krokom slamienková micelárna voda 2v1 alebo olejová Mikroemulzia Professional. Micelárnu vodu 2v1 nanesiete na vatový tampón a tvár očistíte. Pri Mikroemulzii aplikujete malé množstvo prípravku do suchých dlaní, vmasírujete do suchej pleti a následne ju zmyjete vodou.
Druhým krokom je umytie, aby ste odstránili všetky drobné zvyšky make-upu, SPF a nečistoty. Môžu to byť micelárny gél, micelárna slamienková pena alebo Amino gél Professional, tiež v závislosti od vašich preferencií. Napríklad produkty zo slamienkovej kolekcie majú prirodzenú osviežujúcu-kvetinovú vôňu, zatiaľ čo Amino Gél neobsahuje pridané vonné látky.
 
Olival mikroemulzia professional
 

Niacínamid, kyselina salicylová obľúbené aktívne látky mladej pleti

Každodenné čistenie pleti tvorí bázu pre zdravú pleť bez pupienkov. Počas puberty však pleť prechádza veľkými zmenami a môžu sa začať objavovať nedokonalosti, vrátane silnejšieho mastenia, čo je absolútne bežné. V tomto prípade je dobré zaradiť prípravky s kyselinou salicylovou alebo niacínamidom.
Mikroexfoliant je jednoduchý peelingový prášok, ktorý pleť osvieži, vyhladí a viditeľne prečistí už od prvého použitia. Rozmieša sa v ruke, nanesie sa na vlhkú pokožku, vmasíruje sa a nechá sa pôsobiť a potom sa opláchne. Exfoliant sa používa podľa potreby – približne raz týždenne.
Vitamínové sérum B3 je k dispozícii aj pre každodennú ošetrujúcu starostlivosť. Okrem niacínamidu, ktorý je kľúčom k vyrovnaniu mastnej a problematickej pleti, obsahuje toto sérum aj ďalšie menej známe zložky ako je kyselina tranexamová na redukciu pigmentových škvŕn, extrakt z kôry magnólie na upokojenie a posilnenie kožnej bariéry a xylitol a pantenol pre intenzívnu hydratáciu a obnovu. Vďaka svojej úplne tekutej textúre toto sérum nahrádza tonikum a esenciu, poskytuje koncentrovanú starostlivosť, ktorá sa okamžite vstrebáva a nemastí pleť. Veľmi dobre sa znáša s ostatnými produktmi v rutine.
 
 
 Olival slamienkovy zmatnujuci fluid

Krém je čerešničkou na záver rutiny

Každá pleť potrebuje krém. Doslova každá, aj tá najmastnejšia. Dôležité je vybrať si textúru a zloženie, ktoré váš konkrétny typ pleti potrebuje. Čo si vybrať? Ľahké textúry gélu alebo fluidu sa rýchlo vstrebávajú a nebudú navyše mastné. V prípade extrémne mastnej pleti je vhodné, aby krémy neobsahovali vysoko výživné a mastné prírodné oleje ako olivový, kokosový a podobné oleje. Namiesto toho sú vítané zložky ako skvalán, glycerín a kyselina hyalurónová. Výborné je zaradiť do rutiny aj krémy ošetrujúceho charakteru, ako je slamienkový zmatňujúci fluid, ktorý krátkodobo hydratuje a vyživuje a dlhodobo pomáha znižovať sekréciu kožného mazu a predchádzať upchávaniu pórov, ktoré vedie k vzniku akné a pupienkov.