TEWL: Čo je transepidermálna strata vlhkosti a ako ju zastaviť

Skratka TEWL alebo „transepidermal water loss“ je pojem, ktorý sa v kozmetike často skloňuje. Tak ako každá pleť potrebuje hydratáciu a (okluzívnu) starostlivosť, tak aj každá pleť je viac či menej postihnutá stratou vlhkosti. Nižšie vám prinášame, čo presne znamená transepidermálna strata vlhkosti a ako ju môžeme ovplyvniť.

TEWL-transepidermalna_strata_vlhkosti

Naša pokožka a jej tri vrstvy - epidermis, dermis a hypodermis.

Epidermis alebo vonkajšia vrstva kože je rozdelená do piatich ďalších vrstiev, od stratum bazal (základná vrstva) po stratum corneum (povrchová vrstva), ktorá tvorí hydrolipidovú bariéru. Názov corneum pochádza z korneocytov, tvrdých keratínových zhlukov buniek, ktoré okrem prítomných lipidov chránia pokožku pred vonkajšími vplyvmi, akými sú zmeny teploty, fyzické poranenia a mikrobiologické infekcie. Naša pokožka je vodeodolná a „potiahnutá“ proteínovou ochrannou vrstvou, no nie je (úplne) nepriepustná. Tak ako dokáže zvonku absorbovať rôzne textúry kozmetických produktov, dokáže odparovať vlhkosť zvnútra a to je spomínaná TEWL (transepidermálna strata vody). Transepidermálna strata vlhkosti je fyziologický proces, ktorý prebieha vo vrstvách našej pokožky. Keď voda prechádza z dermis do epidermis a vyparuje sa do atmosféry z povrchu kože.

 

Správne pestovaná pokožka je zdravá pokožka

Strata vlhkosti, najmä ak je dlhotrvajúca, ovplyvňuje množstvo javov na pokožke. Väčšinou ide o vizuálne znaky, ako sú vrásky a jemné linky a unavená pleť bez života. Treba poznamenať, že transepidermálna strata vlhkosti sa prirodzene vyskytuje u každého, ale rozsah tohto procesu závisí od mnohých faktorov - od toho, koľko vlhkosti pokožka prirodzene obsahuje, od stavu a zdravia pokožky, od produktov, ktoré používate na čistenie a následnú starostlivosť o pleť. Transepidermálnu stratu vlhkosti je možné zmierniť aplikáciou starostlivosti ihneď po vyčistení tváre, ale aj kvalitnou kombináciou hydratačných látok (zvlhčovadiel) a lipidov (okluzív).

 

Nezabudnite, menej je viac - trochu s kyselinou hyalurónovou!

V túžbe priviesť našu pokožku na požadovanú úroveň hydratácie cez noc sa stáva, že sa v rutine môže objaviť príliš veľa produktov rovnakého účelu a podobného zloženia. Častou chybou je nanášať na sérum s kyselinou hyalurónovou a následne gél-krém s kyselinou hyalurónovou bez dostatočného okluzívneho prípravku, ktorý túto skvelú vlhkosť v pokožke udrží. Okrem podráždenia hrozí aj výrazná TEWL, ktorá je výraznejšia počas zimy, pri pobyte vo vykurovaných priestoroch a pri veľmi nízkej vlhkosti vzduchu. Výsledkom je dehydratácia a práve opačný efekt. Keď zavádzate kyselinu hyalurónovú, siahnite po viaczložkokovom sére ako je 4H hyalurónový hydrátor, zatiaľ čo zloženie krému by malo byť bohatšie na zmäkčovadlá alebo lipidy. Dobrým príkladom je peptidový krém P bohatý na glycerín, ale aj kaprylové triglyceridy a mandľový a makadamiový olej. Olej alebo olejový komplex ako Omega elixír je ešte lepšou voľbou pre suchý typy pleť. Na zafixovanie vlhkosti v pokožke môžete využiť i klasickú lekársku vazelínu.

Napriek kope negatívnych informácií, ktoré kolujú po internete, je vazelína bezpečnou a užitočnou zložkou v rutinnej starostlivosti. Veľmi nízky dráždivý a alergénny potenciál a široké využitie, predurčujú byť súčasťou mnohých kozmetických výrobkoch na európskom trhu, ktorý je mimoriadne prísne regulovaný a ako taký nenecháva veľa priestoru na špekulácie. Vazelína určená na použitie v kozmetike ako zmes minerálnych olejov a voskov prechádza celým radom čistiacich procedúr, aby bola zabezpečená jej kvalita.

Vazelína nemá pre pokožku žiadne výživné látky, no to ani nie je jeho účelom. Vďaka svojej textúre a vlastnostiam je veľmi nemenná a stabilná, dá sa kombinovať v rovnakej rutine so všetkými ingredienciami a produktmi a je dôležitá hlavne preto, že v poslednom kroku starostlivosti ochráni pokožku takmer úplne pred stratou vlhkosti a patogénmi v prípade zápalových procesov.