Retinol v lete – Áno alebo nie?

Informácia, že retinoidy, hovorovo nazývané „retinol“, ako jedna z foriem vitamínu A, sa v lete nepoužívajú, je veľmi častá. Je to však sama o sebe nesprávna. Ak retinoidy zaradíte do rutiny so správnymi produktmi, je možné ich používať aj počas najslnečnejších horúcich dní. Nič nie je jednoduché, preto existujú výnimky a pravidlá, ktoré je dôležité dodržiavať, aby ste pokožku dostatočne ochránili a zároveň poskytli vami preferovanej forme retinoidov optimálne podmienky na dosiahnutie požadovaného účinku.

Olival_retinoidy_v_lete_ano_alebo_nie 

Máte retinoidy zavedené do rutiny? Pokračujte

Ak používate prípravok s touto zložkou dlhodobo, prešli ste už úvodnou fázou úpravy a tzv. fázou čistenia pleti, pokračujte v jeho aplikovaní aj v lete, no myslite pri tom na maximálnu ochranu pred slnkom.

Pokračovanie v retinoidnej starostlivosti je prospešné najmä pre problematickú pleť so sklonom k ​​akné a komedónom, ktorá má často o niečo silnejšiu čistiacu fázu. Jednoducho povedané, čistiaca fáza nastáva v dôsledku špecifickosti samotných retinoidov ako skupiny zložiek, ktoré urýchľujú bunkovú výmenu. Celá „životný cyklus“ akné môže byť 2 až 6 týždňov, kým sa objaví na pokožke. Retinoidy tento proces (bunkové zmeny) výrazne urýchľujú, čo má za následok rýchlejší nástup nedokonalostí a následne dojem, že sa stav pokožky zhoršil. Tieto fázy sú dočasné a trvajú, kým sa pleť nevyčistí. Pri dlhšom prerušení, najmä ak sa prípravok dlhší čas nepoužíval, sa môže čistiaca fáza zopakovať, akoby sa nikdy nestala. To znamená vylúčiť retinoidy zo starostlivosti o pleť v lete by mohlo napáchať viac škody ako úžitku.

Na druhej strane, zavedenie retinoidov môže byť zložité, najmä ak sú v určitých formách a koncentráciách, ako je 0,1 % retinalu (retinaldehydu) vo vitamínovom sére RA. Ak ste doteraz retinoidy nepoužívali, leto rozhodne nie je čas na tento pravidelný maratón starostlivosti o pleť, ktorý je pri týchto aktívnych látkach veľmi dôležitý.

 

Pri aplikácii buďte ostražitý

Hoci retinoidy pokožku nestenčujú, robia ju citlivejšou na slnko. Najdôležitejším faktorom pri rozhodovaní sa, či pokračovať v aplikovaní retinoidov aj v letných mesiacoch, je uvedomenie si vlastných návykov, situácie a tempa, ktoré si sami určíte. SPF je kľúčovým krokom v každodennej letnej starostlivosti. Správna ochrana pred UV žiarením zahŕňa niekoľko krokov:

  • primeraná a bohatá aplikácia produktu s SPF (asi 2 mg / cm2 pokožky alebo asi 1/4 polievkovej lyžice, alebo asi dve bohaté línie produktu nanesené na vnútornej strane ukazováka a prostredníka na plochu tváre, krku a uší.)
  • obnova SPF ochrany počas dňa rovnakým prípravkom alebo prípravkom v spreji po každom kúpeli, potení a utieraní uterákom alebo každé 2 hodiny počas pobytu vonku
  • vyhýbanie sa aktívnemu opaľovaniu, najmä od 11:00 do 17:00.
  • vyhýbanie sa soláriám
  • nosiť klobúk, šatku a okuliare

Ak ste si už teraz vedomí toho, že jeden z týchto faktorov nebudete rešpektovať, retinoidy by nemali byť súčasťou vašej letnej rutiny, najmä ak s nimi len začínate.

 

Monitorujte svoju pleť a reagujte podľa potreby

Retinoidy sú skvelé aktívne látky, takže pleti vo väčšine prípadov stačí dvojité čistenie (rozpustenie SPF a následné umytie), dobrá a jemná hydratácia a následne krém alebo fluid s SPF. Zriedkavo sa vyskytujú situácie, keď pokožka, najmä pri vyšších koncentráciách retinoidov, potrebuje silný chemický peeling. Menej je viac, takže ako produkt na hĺbkové čistenie použite jemnejší exfoliant na báze AHA a PHA, ktorý aplikujte raz týždenne s vynechaním retinoidov v tej večernej rutine, keď ste exfoliovali pleť. Toto pravidlo intuitívnej starostlivosti je v lete ešte dôležitejšie, pretože potreby pokožky sa menia spolu so zmenami teploty, klímy, dokonca aj našej nálady a stravovania. Ak jedna rutina funguje počas zimy, nemusí to nevyhnutne znamenať, že bude „fungovať“ aj počas 10 dní letnej dovolenky. Sledujte pleť a upravte starostlivosť. Väčšinou je potrebné vrátiť rutinu do základného nastavenia a nechať bokom účinné látky a obrátiť sa na neutrálne hydratačné a regeneračné látky ako ektoín, peptidy, kyselina hyalurónová.

 

Znížiť koncentráciu retinoidov v prípravku sa môže vyplatiť, no nemusí

Občas vyvstáva otázka, či je potrebné (a žiaduce) počas leta jednoducho vymeniť silnejší prípravok za jemnejší ( s nižšou koncentráciou retinoidov ). Ani tu veci nie sú jednoduché a neexistuje univerzálna odpoveď. Je dôležité vziať do úvahy fakt, že každý výrobok je iný a pokožka s ním prichádza prvýkrát do kontaktu. Iné zloženie nie je nevyhnutne zlé – produkt ako vitamínové sérum R² s jemnou formou retinoidov, antioxidantom resveratrolom a kyselinou hyalurónovou na hydratáciu môže byť dobrou voľbou pre večernú rutinu s ochranným SPF krémom v rannej rutine, ako je krém SPF 50 Professional. V každom prípade práve kvôli tejto prvej aplikácii je potrebné dôsledne dodržiavať pokyny výrobcu a nezavádzať prípravok príliš unáhlene len preto, že obsahuje deklaratívne slabšiu formu retinoidov.