5 základných pravidiel pre intímnu starostlivosť

Intímna oblasť môže byť citlivá a náchylná na zmeny, preto je dôležité udržiavať rovnováhu pH a pravidelne sa o ňu starať. Prísady, ktoré môžu potenciálne toto miesto dráždiť alebo príliš vysušovať, nie sú v žiadnom prípade žiaduce. No okrem správneho výberu jemného čistiaceho gélu prinášame aj ďalšie základné pravidlá pre pocit sviežosti a pohodlia vašich intímnych partií.

 5_tipov_pre_intimnu_starostlivost

  1. Vyhnite sa obyčajným mydlám

Keď hovoríme o hodnote pH pokožky tela, pohybuje sa okolo 5,5. Pre intímnej oblasti je pH ešte o niečo nižšie, čo zabezpečuje, že sa zachováva prirodzený mikrobióm. Na druhej strane bežné mydlá majú vždy o niečo vyššie pH (okolo 9). Na udržanie ideálneho pH vagíny je potrebné mierne kyslé pH, ktoré nenarúša rovnováhu a prirodzenú mikroflóru intímnych partií.

Pri sprchovaní ju treba denne jemne umývať. Tekuté mydlo na intímnu starostlivosť Sensitive obsahuje nechtíkový olej, kyselinu mliečnu a je špeciálne prispôsobené citlivejšej pokožke. Antibakteriálny gél na intímnu starostlivosť okrem antiseptického účinku čajovníkového oleja obsahuje aj harmanček, ktorý má upokojujúce účinky. Denná starostlivosť o intímnu oblasť je povinná.

 

  1. Rukavice a hubky nie sú potrebné

Nemali by ste zaraďovať hubky či rôzne kefy, ale vybraný gél či mydlo naneste veľmi jemne rukami a zľahka opláchnite. Použitím iných prostriedkov riskujete poškodenie citlivej oblasti genitálií a vagíny. Neodporúčame tiež smerovať prúd vody do intímnej oblasti, pretože hrozí zavlečenie baktérií do pošvy.

 

  1. Počas menštruácie je treba zintenzívniť hygienu

Aj keď máte menštruáciu, o ktorej si myslíte, že by vás vložka nemohla „sklamať“, je vhodné tampóny a vložky meniť každé 2 až 3 hodiny. Pravidelnou výmenou tampónu predchádzate toxickému šoku, ktorý môže byť pre telo nebezpečný. Možno by bolo dobré zvážiť použitie menštruačného kalíška, ktorý poskytuje dlhotrvajúcu ochranu až 8 hodín. Udržanie prirodzenej rovnováhy intímnej oblasti sa dá navyše udržať pomocou ľanových vložiek a menštruačných nohavičiek. Počas menštruácie je vhodné dôkladne umývať oblasť genitálií dvakrát denne, ráno a večer.

 
  1. Noste bavlnenú spodnú bielizeň

Táto rada sa pravidelne obchádza a je nenahraditeľná pri udržiavaní rovnováhy intímnej oblasti. Kvalitná bavlna a pravidelná denná výmena spodnej bielizne chráni pred infekciami. Nosenie syntetických materiálov, ktoré „nedýchajú“, zvyšuje možnosť narušenia rovnováhy pH.

 

  1. Sušte intímne partie mäkšími materiálmi

Niekedy je ľahké zabudnúť na to, ako použiť samostatný uterák na intímnu oblasť a utrieť ju dôkladne, ale mimoriadne jemne. Všetky uteráky je potrebné vložiť do práčky ihneď po použití. Ak je to možné, je dobré vyhnúť sa používaniu aviváže, ktoré by mohli citlivú sliznicu podráždiť.