AHA alebo BHA: Ako si vybrať ideálnu kyselinu na chemický peeling

Ste si istý, že poznáte rozdiel medzi AHA a BHA kyselinami? Ich účinnosť je nespochybniteľná, ale určite budú účinnejšie, ak sa budú používať správne. A čo je dôležitejšie, na správne účely. Sme tu, aby sme vám pomohli s výberom a poukázali na všetky účinky týchto spoľahlivých chemických peelingov.

Olival_ktory_chemicky_piling_zvolit 

Povrchový píling s AHA, hĺbkové čistenie s BHA kyselinou

AHA kyselina je skratka pre alfa-hydroxylné kyseliny, ktoré sa v kozmetickom priemysle vyskytujú v rôznych formách a sú zvyčajne, ale nie výlučne, rastlinného pôvodu. Ako sú napríklad kyselina glykolová (získaná z cukrovej trstiny), kyselina citrónová (získaná z citrónu) a kyselina jablčná (získaná z jabĺk). Okrem vyššie uvedeného sa v zložení často používa kyselina mliečna, získaná fermentáciou fruktózy, glukózy, sacharózy a galaktózy. V kozmetickom priemysle je kyselina mliečna zvyčajne rastlinného pôvodu.

Tieto kyseliny sa používajú v chemickom peelingu ako povrchový píling a rozdiely medzi nimi sú vo veľkosti molekúl, ktoré ovplyvňujú potenciu. Odumreté kožné bunky môžu byť v zhlukoch, ktorých väzby alfa-hydroxykyselín sa jemne rozpúšťajú, čo z nich robí skvelú voľbu pre citlivejšiu pokožku. Poskytujú hladšiu pleť, redukujú šupinky, pretože odstraňujú odumreté kožné bunky a celkovo prispievajú k sviežosti a jasu. Pri pravidelnom používaní AHA kyseliny ovplyvňujú nielen epidermis, ale môžu pôsobiť aj hĺbkovo, stimulujúc produkciu kolagénu, čo priamo redukuje výskyt vrások a jemných liniek.

BHA kyselina je skratka pre beta-hydroxy kyselinu, ktorá je jednou z najobľúbenejších kyselín v starostlivosti o pleť. Kyselina salicylová sa väčšinou používa hĺbkové čistenie upchaných pórov, akné, komedónom. Pre svoje protizápalové vlastnosti je výborným riešením pre mastnú, problematickú pleť. So správne zvolenou frekvenciou použitia vie byť použitá i pre citlivejšiu pokožku.

 

Pre istotu vykonajte test na toleranciu kyselín

Kyseliny sú dobré a je vhodné ich zavádzať vždy postupne, počúvať svoju pokožku a pozorne ju sledovať. Chemickým peelingom sa toho dá dosiahnuť veľa, no treba ho používať systematicky a pravidelne. Každodenné používanie môže viesť k veľmi silnému podráždeniu, narušenej hydrolipidovej bariére, začervenaniu a zvýšeným nepravidelnostiam. Majte na mysli, že menej je viac.

V prípade oboch typov kyselín je okrem postupného zavádzania potrebné nechať pokožke čas, aby sa na tieto aktívne látky adaptovala. Vtedy je vždy lepšie voliť prípravky s nižšou koncentráciou AHA alebo BHA kyselín, aby ste predišli prípadnému podráždeniu a začervenaniu pleti. Pred zavedením je dobré urobiť test tolerancie – prípravok je potrebné naniesť na čistú a suchú pokožku predlaktia a nechať postáť podľa návodu výrobcu. Ak do 48 hodín nedôjde k žiadnej forme podráždenia, s najväčšou pravdepodobnosťou bude vyhovovať aj pleti tváre.

Olival_mikroexfoliant

Hybridný BHA peeling alebo tekutý AHA PHA exfoliant

To, ako bude peeling prebiehať, závisí aj od jeho konzistenicie, či je tekutá alebo prášková textúra. V prípade tekutej textúry, rovnako ako u AHA PHA exfoliačného toniak, ho vždy odporúčame aplikovať najprv do dlaní a následne na pokožku, aby nedošlo k odieraniu vankúšikov a strate produktu, ktorý vata absorbuje.

Exfoliačné tonikum AHA PHA na báze kyseliny mandľovej, glukonolaktónu a kyseliny laktobionovej vykonáva jemnú exfoliáciu a je vhodné pre (takmer) všetky typy pleti, vrátane zrelej. Vďaka starostlivému výberu ingrediencií a ich zloženiu je tento tekutý exfoliant určený na častejšie používanie. Môžete po ňom siahnuť aj niekoľkokrát týždenne alebo denne, avšak len v prípade, že je pokožka odolnejšia. Mimoriadne priaznivo pôsobí na riešenie hyperpigmentačných škvŕn, hydratuje a pripravuje pleť na ďalšiu starostlivosť. Pri používaní tohto typu prípravkov je potrebné sledovať stav a potreby pokožky.

Iný spôsob exfoliácie prináša práškový chemický peeling, známy ako mikroexfoliant. Prášok sa najskôr nasype dávkovačom do ruky a pridaním vody sa zmení na hustú krémovú pastu, ktorá sa krúživými pohybmi nanesie na vlhkú tvár a následne sa zmyje vodou. Mikroexfoliant tak súčasne plní úlohu mimoriadne jemného mechanického a chemického pílingu, takže účinne odstraňuje odumreté kožné bunky a vyrovnáva textúru  pleti.

Olival_pha_aha_exfoliacne_tonikum

Pri čistení pleti môže dôjsť k prechodnej fáze

Kyselina salicylová sa tu nachádza v koncentrácii 1%, vďaka čomu je tolerovateľná pre väčšinu typov pleti. V prvom rade treba spomenúť keratolytický účinok na pokožku, ktorý prináša čistú a hladkú pleť pod dotykom prstov. Účinok je zvyčajne okamžitý a výsledky sú viditeľné hneď po prvej aplikácii. Je však dôležité nenechať sa strhnúť takýmto efektom a používať produkt pravidelne. Tento produkt nie je potrebné používať viac ako trikrát týždenne a nemal by nahradiť bežné čistenie pleti.

Pri správnej aplikácii je kyselina salicylová ideálnou voľbou pri liečbe akné, pretože pôsobí protizápalovo a zmierňuje výskyt jazvičiek po akné. Treba si však uvedomiť, že kyseliny pôsobia na princípe urýchľovania bunkovej výmeny, a preto je fáza čistenia môže na začiatku priniesť mierne zhoršenie stavu pleti. Ak k nemu dôjde, je charakteristické, že sa nepravidelnosti objavia presne tam, kde sú inak výrazné (napríklad oblasti brady s uzavretými komedónmi).

Olival_4h_hyaluronovy_hydrator 

Hydratujte vždy, hlavne po použití kyselín

Nech už si vyberiete akýkoľvek typ chemického peelingu a bez ohľadu na to, ako často sa ho rozhodnete používať, vždy by ste mali myslieť na to, že bohatá hydratácia pomáha predchádzať možnej dehydratácii pleti. Hyaluronový hydrátor 4H s bambuckým maslom a olejom z marhuľových jadier obnovuje a vyživuje pokožku.