Čo je astaxantín a ako pomáha pokožke

Zaujíma vás, čo dodáva lastúram lososa alebo kreviet ich výraznú oranžovú farbu? Odpoveďou je astaxantín, molekula, ktorá patrí do skupiny karotenoidov a prirodzene sa tvorí v rastlinách a mikroriasach a spomínané morské živočíchy ich získavajú stravou. Najrozšírenejší prírodný zdroj astaxantínu pochádza z mikrorias Haematacoccus pluvialis a pre svoje mnohoraké účinky na pokožku je veľmi obľúbený vo svete kozmetiky. Zistite, na čo sa môžete tešiť, ak používate produkty, ktoré majú astaxantín na zozname INCI.

 

olival_astaxantin

Hlavná úloha - antioxidant!
Astaxantín je predovšetkým antioxidant, čo znamená, že zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov, ktoré spôsobujú starnutie kožných buniek. Patrí do skupiny karotenoidov a je mimoriadne dôležitý v prevencii poškodení spôsobených UV lúčmi, t.j. zohráva veľkú úlohu v prevencii fotostarnutia.[1] Známych je cez 700 druhov karotenoidov a medzi nimi okrem astaxantínu patrí aj známy betakarotén, ďalej alfakarotén, beta kryptoxantín, luteín a ďalšie.
Astaxantín pomáha predchádzať tvorbe vrások, ktoré vznikajú v dôsledku oxidačného stresu, pri ktorom sa uvoľňujú voľné radikály. Považuje sa za až 100-krát účinnejší ako vitamín E a vitamín C a okrem antioxidačného účinku zlepšuje aj hydratáciu pokožky, obnovuje jej elasticitu a umožňuje jej lepšie zadržiavať vlhkosť.[2] Pleť sa navonok rozjasní a zvnútra bude zdravšia. Je zvlášť prospešný pre citlivú pokožku so sklonom k ​​podráždeniu, pretože upokojuje začervenanie a výrazne znižuje zápalové stavy pokožky.
 

Olival_vitaminove_serum_RA

Dokonalý partner retinoidov
Astaxantín je ideálny v kombinácii s retinoidmi, pretože podporuje ich funkciu a spolu silnejšie pôsobia proti hyperpigmentácii. Presne preto je súčasťou RA vitamínového séra. Retinaldehyd v koncentrácii 0,1% je veľmi silná zložka, ktorá sa musí postupne zavádzať do rutiny. Najlepšie je začať ho používať každý tretí večer po dobu dvoch až troch týždňov a potom zvýšiť frekvenciu používania, ak to pleti vyhovuje, na každý druhý večer a potom každý večer. Keďže okrem použitia retinoidov vždy ráno spomíname aj použitie krému na ochranu pred slnečným žiarením, astaxantín tu navyše pomôže SPF pri neutralizácii fotopoškodení na pokožke. Prvé konkrétne výsledky retinoidného efektu môžete očakávať po 3 až 6 mesiacoch a prvé výsledky astaxantínového efektu po 8 týždňoch. Ich spoločným výsledkom budú plytšie vrásky, redukcia ich vzhľadu a celkovo pružnejšia pokožka so zdravým leskom.
 
 
 
__________________________________

[1] Sergio Davinelli, Michael E. Nielsen and Giovanni Scapagnini. Astaxanthin in Skin Health, Repair, and Disease: A Comprehensive Review. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/4/522/html, dostupné 28.5.2022.

[2] Kumi Tominaga 1, Nobuko Hongo, Mariko Karato, Eiji Yamashita. Cosmetic benefits of astaxanthin on humans subjects. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22428137/, dostupné 28.5.2022.