Kyselina hyalurónová - koncentrovaná hydratácia

Suchá, drsná, šupinatá alebo sivastá pokožka je zvyčajne varovným prejavom dehydratácie. Všetci potrebujeme vodu zvnútra i zvonka, bez ohľadu na typ pleti, a práve často spomínaná hydratácia skrýva v sebe tajomstvo spomaľovania starnutia pleti. Kyselina hyalurónová je už desaťročia najpopulárnejšou molekulou udržania mladosti, a preto jej prináleží čestné miesto na každej poličke s kozmetikou.

 4H hydrator

„Tlačí“ vodu do všetkých vrstiev pokožky

Kyselina hyalurónová je prirodzene prítomná v našej pokožke a tkanivách, vďaka čomu je vhodná aj pre citlivú pokožku. Deti a dospievajúci majú v tele väčšie množstvo ako starší ľudia, pretože jej prítomnosť sa v priebehu rokov postupne znižuje. Pokožku udržiava napnutú a tkanivo pevné, hydratované a plné. Hyaluronan je na základe chemickej definície komplexný polysacharid (uhľohydrát), zvlhčovač, ktorý priťahuje vodu. V tom spočíva sila tejto adorovanej kozmetickej prísady. Len 1 gram kyseliny hyalurónovej môže na seba naviazať až 6 litrov vody a táto jej vlastnosť sa prejaví aj pri absorpcii prostredníctvom séra alebo krému do pokožky. Potrebná voda sa privádza do hlbších vrstiev pokožky, čím jej dodáva elasticitu, plnosť, pevnosť.

Pokožka ošetrená kyselinou hyalurónovou následne vykazuje menej príznakov starnutia, teda vrások a jemných rýh. Ak prirovnáme stav dehydratovanej pokožky k popraskanému povrchu pôdy, predstavíme si trhliny, ktoré vznikli vysušením v dôsledku nedostatku vody. Ak dôjde k zavlažovaniu, tieto trhliny sa zacelia a povrch sa vyhladí. Podobným spôsobom pracuje kyselina hyalurónová s pokožkou, a preto sú pozitívne zmeny viditeľné okamžite.

  

Veľkosť molekuly ovplyvňuje jej pôsobenie

Termín „kyselina hyalurónová“ v súčasnosti znamená rôzne formy tejto silnej a účinnej látky. Na trhu skutočne existujú rôzne druhy hyaluronanov (vo výrobkoch). Napríklad hyaluronát sodný je forma kyseliny hyalurónovej vo forme solí a táto forma sa často používa z dôvodu, že je stabilnejšia a odolnejšia voči oxidácii. Okrem toho sa lepšie vstrebáva do pokožky a efektívnejšie privádza a zadržiava vodu v hlbších vrstvách pokožky.

Dobrou správou je, že každá forma hyaluronanu, a najmä ich kombinácia, je prospešná pre pokožku. Okrem rozdielu v derivácii každej formy je kľúčový rozdiel v ich molekulovej hmotnosti. Častice s menšou molekulovou hmotnosťou prenikajú hlbšie do epidermy a až do dermy, pričom väčšie molekuly absorbujú vrchnejšie vrstvy, obnovujú stratum corneum (rohová vrstva), chránia hydrolipidovú bariéru pokožky, posilňujú jej prirodzenú odolnosť a pomáhajú predchádzať následným stratám vlhkosti. Vďaka týmto vlastnostiam, kombinácie rôznych derivátov hyaluronanu, ako to je i v prípade 4H hyalurónového hydrátora aktivujú v pokožke „hydratačnú sieť“ vo všetkých jej vrstvách a na miestach kde je to potrebné.

 

Tonikum je povinné pred použitím séra, krému alebo oleja

Aj keď je sila kyseliny hyalurónovej dobre známa a uznávaná, starostlivo usporiadaná starostlivosť, to znamená poradie a množstvo produktov v rutinnej praxi, je nevyhnutná na to, aby sa táto zložka skutočne využila a nespôsobila opačný efekt. Kyselina hyalurónová, podobne ako iné formy hyaluronanu, je zvyčajne súčasťou ľahkých sérových receptúr a aplikuje sa až po očistení tváre. Ak však nie je pokožka vopred pripravená alebo zvlhčená tonizujúcou alebo termálnou vodou, je možné, že tá istá kyselina hyalurónová „vytiahne“ zvyšnú vodu z pokožky a spôsobí ešte väčšiu dehydratáciu a škody. Prípravky založené na tejto zložke je preto a bez výnimky nevyhnutné (a dôležité!) nanášať na zvlhčenú tvár a až následne aplikovať výrobok, ktorý zabraňuje transepidermálnej strate vlhkosti. Môže to byť bežný výživný krém alebo ešte lepší je olej, ako je Omega elixír, ktorý vyživuje a chráni pokožku súčasne.

 

4H HYDRÁTOR NÁJDETE V E-SHOPE