Doprava ZADARMO pri objednávke nad 40€ v rámci SR.

Zvýhodnená cena dopravy len 5,8€ pri objednávke nad 40€ do zahraničia.

Skvalán - výnimočná prírodná aktívna látka. Vieme prečo

Zvučné, dokonca až „šťavnaté“ slovo skvalán znamená ľahký olej a je stále obľúbenejšou súčasťou kozmetických výrobkov, určených pre starostlivosť o tvár a telo. Vďaka svojim viac ako zaujímavým vlastnostiam a prírodnému pôvodu si ľahko nájde svoje miesto v olejových zmesiach, krémoch i pleťových vodách, takže aj v rutinnej starostlivosti o pokožku. Skutočným hitom v kozmetickom svete sa stal pred niekoľkými rokmi, keď jeho úžasné účinky získali väčšiu pozornosť.

skvalan
Čo vlastne skvalán je?

Ide o stabilizovanú formu skvalénu. Skvalén je látka objavená už v roku 1916. Je súčasťou kožného  mazu, prírodný tuk pokožky, vylučovaný mazovými žľazami, ktorý ju prirodzene hydratuje a chráni. Keď však pokožka starne, jeho vylučovanie sa spomaľuje a pokožka sa stáva suchšou, menej pružnou a odolnou voči vonkajším vplyvom.

 

Bohatstvo Z OLIVOVÉHO OLEJA

Keďže skvalén bol pôvodne izolovaný v pečeni veľkých morských rýb (okrem iného im pomáha ľahšie prežiť v hĺbkach), pre kozmetický priemysel sa spočiatku získaval zo živočíšnych zdrojov. Dnes je známe, že skvalén sa prirodzene syntetizuje v rastlinách, zvieratách, ale aj v plesniach a baktériách a zúčastňuje sa dôležitých metabolických procesov v tele.

Existuje mnoho rastlinných zdrojov skvalénu, z ktorých je hydrogenovaný (a teda aj stabilizovaný) skvalán. Jeho bohatým zdrojom sú rastlinné oleje palmy, repky, ryže, sóje, kukurice, arašidov a amarantu. Asi najznámejším zdrojom skvalénu v kozmetike je však dnes olivový olej. 

 

Jemná hydratácia bez upchávania pórov

Skvalán používaný v kozmetike je číry olej s nízkou viskozitou, ktorý nemá žiadny zápach ani farbu. Aj keď samotný koncept oleja je spočiatku spájaný s niečím extrémne mastným, nie je to tak. Často sa označuje ako „olej neobsahujúci olej“, pretože sa veľmi rýchlo vstrebáva do pokožky a nezanecháva na nej mastný film, ale dodáva jej iba jemný odlesk.

Prednosti a výhody skvalánu sú skutočne nespočetné. Tento olej je mimoriadne stabilný, čo znamená, že len ťažko zoxiduje, a nestráca svoje výživné vlastnosti. V prípade skvalánu nie je možné hovoriť o komedogenite oleja, pretože táto látka má extrémne nízky komedogénny potenciál. Už len z toho dôvodu, že je prirodzenou súčasťou pokožky, čo znamená, že pokožke prirodzený tuk vyhovuje každému typu pleti.

 

Hydratovaná pokožka s ochranou pred starnutím

Hoci starnutie je prirodzeným procesom a nikto z nás sa mu nevyhne, kvalitnou starostlivosťou sa dá predčasnému starnutiu pokožky zabrániť. Denne vystavujeme pokožku rôznym stresom, ako je UV žiarenie, nízke teploty, vietor, cigaretový dym a smog. To všetko má výrazný vplyv na zdravie pokožky a olejová zložka starostlivosti o pleť pôsobí ako prírodný štít, ktorý pokožku chráni a vyživuje.

Skvalán ako prírodný antioxidant, bohatý na omega mastné kyseliny, chráni pleť pred oxidačným stresom a poškodením zvnútra i zvonka. Okrem toho má dvojakú úlohu – pokožku zvlhčuje a zvláčňuje, čo znamená, že súčasne priťahuje vodu do svojich molekúl „privádza ju“ na pokožku, zároveň však bráni jej dehydratovaniu. Skvalán je výnimočná zložka, pretože ju pokožka absolútne toleruje a nespôsobuje jej podráždenie. Navyše, keďže má antimikrobiálne účinky, niektoré štúdie naznačujú, že tiež pomáha zmierniť chorobné prejavy pokožky, ako je psoriáza, dermatitída, seborea a akné.

 

Jednoducho sa začlení do dennej rutiny

Prednosťou skvalánu je jeho multifunkčnosť. Môže byť použitý na ošetrenie tváre, tela i vlasov. Je vhodný pre všetky typy pleti, ktorá ho perfektne toleruje, či už ho použijete samostatne alebo ako súčasť olejového komplexu ako je napr. Omega Elixír. Môžete ho aplikovať na vlasy, vmiešať do vášho obľúbeného krému alebo použiť ako posledný krok, po sére alebo dokonca po sére a kréme. Jeho aplikácia v rámci niekoľkých vrstiev umožňuje lepšiu absorpciu použitých produktov a udržanie čo najvyššej vlhkosti v pokožke a je ideálna ako súčasť večernej rutiny.

 

Nájdete v eshope

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zašto je skvalan (toliko) poseban i što sve ovo ulje čini za kožu

Zvučna, čak i pomalo “sočna” riječ skvalan označava lagano ulje - i sve popularniji sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Zbog svojih i više nego zanimljivih svojstava te prirodnog porijekla lako pronalazi mjesto u uljnim mješavinama, kremama i losionima, a time i u rutini njege.

Skvalan je u svijetu kozmetike pravim hitom postao prije nekoliko godina, kad su njegove dobrobiti postale naširoko poznate. No, što je zapravo skvalan? Riječ je o stabiliziranom obliku skvalena, tvari otkrivene sada već davne 1916. godine.  Jedna je to od tvari prisutnih u sebumu, prirodnoj masnoći kože koju luče žlijezde lojnice i time je na prirodan način vlaže i štite. Međutim, kako koža tijekom godina stari, to se lučenje sve više usporava, a koža postaje suha, kruta i manje otporna na sve ono čemu je iz dana u dan izlažemo.

Bogatstvo iz ulja masline

Budući da je skvalen prvotno izoliran u jetri velikih morskih riba (kojima, između ostalog, pomaže da lakše prežive u dubinama), u počecima se za njegu kože koristio skvalen iz životinjskog izvora. Danas je poznato da se skvalen prirodno sintetizira kod biljaka, životinja, ali i gljivica te bakterija, a sudjeluje u važnim metaboličkim procesima u organizmu.

Biljnih izvora skvalena iz kojeg se hidrogenizira (i time stabilizira) skvalan, zbilja je mnogo. Njime su bogata ulja biljaka kao što su palma, šećerna repica, riža, soja, kukuruz, kikiriki i amarant. No, možda i najpoznatiji izvor skvalana u kozmetici danas je maslinovo ulje.

Stabilan, nježan i ne čepi pore

Skvalan koji se koristi u kozmetici prozirno je ulje niske viskoznosti koje nema mirisa i boje. Iako sam pojam ulja na prvu asocira na nešto iznimno masno, skvalan to nije. Vrlo se često naziva “neuljnim” uljem jer se jako brzo upija u kožu i ne ostavlja jako mastan zaštitni sloj na koži, već joj samo daje lagani sjaj.

Posebnosti i dobrobiti skvalana su zbilja nebrojene. Ovo je ulje iznimno stabilno, što znači da neće lako oksidirati i izgubiti svoja hranjiva svojstva. U slučaju skvalana ni komedogenost ulja ne dolazi u pitanje, budući da ova tvar ima izrazito nizak komedogeni potencijal. Baš zbog toga što je na neki način srodan koži, odnosno njezinoj prirodnoj masnoći, odgovarat će svakom tipu kože.

 

Sprječava gubitak vlage i štiti kožu od starenja

Unatoč tome što je starenje prirodan proces i ishod za sve nas, preuranjeno starenje kože možemo izbjeći kvalitetnom njegom. Kožu svakodnevno izlažemo raznim stresovima kao što su UV zračenje, niske temperature, vjetar, cigaretni dim i smog. Sve navedeno itekako utječe na zdravlje kože, a uljna komponenta njege tu dobro dođe kao svojevrstan prirodan štit koji će je i zaštititi i nahraniti.

Skvalan je prirodni antioksidans bogat omega masnim kiselinama koji iznutra i izvana štiti od oksidativnog stresa i oštećenja. Osim toga, ima dvostruku ulogu humektansa i emolijensa, što znači da istovremeno privlači vodu na svoje molekule i “donosi” je koži, ali i sprječava njezino isušivanje. Skvalan je izuzetan sastojak i zato što ga koža vrlo lako podnosi, odnosno ne stvara iritacije. Dapače, budući da ima antimikrobno djelovanje, neke studije govore u prilog tome da pomaže i kod stanja kože kao što su psorijaza, dermatitis, seboreja te akne.

S lakoćom se uklapa u rutinu

Ljepotu skvalana čini njegova multifunkcionalnost. Može se koristiti u njezi lica, tijela, kose. Odgovara svim tipovima kože, a “podnosi” nanošenje i kao jedino ulje ili u sklopu dobro izbalansiranog uljnog kompleksa kao što je Omega eliksir. Moguće ga je nanositi kao jedini proizvod u njezi, umješavati u omiljenu kremu ili koristiti kao zadnji korak, nakon seruma ili čak nakon seruma i kreme. Ovakav način slojevitog nanošenja omogućuje da se proizvodi bolje apsorbiraju te da se u koži zadrži čim više vlage, a idealan je za večernju rutinu njege.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.