Prírodné krémové deodoranty – ako ich používať

Z množstva výrobkov, ktoré nám pomáhajú bojovať proti poteniu a tvorbe nepríjemného zápachu si každý vyberie ten svoj. V ponuke sú spreje, roll-on dezodoranty,  púdre, ale aj prírodné krémy, ktoré sú zvyčajne najjednoduchšou a najzdravšou formou ochrany pred potením.

prírodný deodorant Olival

 

Ako správne používať krémové dezodoranty

V tom, aký je rozdiel medzi antiperspirantmi a dezodorantmi máme už všetci jasno. Pre naše zdravie je jednoznačne najlepšou voľbou dezodorant, ktorý síce nezabráni poteniu, avšak vytvorí na pokožke  "ochranný film", zabraňuje rozkladaniu baktérií, ktoré sú pôvodcom zápachu. Nie je však nič nezvyčajné, že pokožke v podpazuší, ktorá je sama o sebe dosť citlivá, trvá istý čas, kým sa prispôsobí novému produktu. Prečítajte si preto, aké sú najčastejšie ťažkosti, ktoré sa pri používaní krémových dezodorantov  vyskytujú, ale aj to, ako im predchádzať.

 

Krém „noste“ v podpazuší, nie na oblečení

Asi neexistuje človek, ktorý by sa aspoň raz v živote nestretol so škvrnami na oblečení po použití dezodorantu. Ak sa však naučíte používať dezodorant správne, škvrnám sa určite vyhnete. Prírodné krémové dezodoranty neobsahujú škodlivé zložky, ako sú hliníkové soli, parabény, umelé farbivá, parfumy a konzervačné látky. Sú založené na sóde bikarbóne, kokosovom oleji a rôznych éterických olejoch, ktoré sa postupne vstrebávajú do pokožky. Rýchlosť absorpcie je individuálna a závisí väčšinou od typu pokožky, ale aj od tendencie jednotlivca sa potiť.

Odev by ste si mali obliecť až vtedy, keď sa krém vstrebe do pokožky. Aby to bolo možné čo najskôr, je potrebné naniesť krém v tenkej vrstve, zhruba 0,5 mm a 2 mm. Musí sa nanášať na čistú a umytú pokožku podpazušia, kde je potrebné ho zľahka votrieť. Neodporúča sa nanášať krém vo viacerých vrstvách bez opláchnutia alebo umytia predchádzajúcej. Hrubšie vrstvy krému totižto nezvyšujú jeho účinnosť.

 

Píling - bojovník proti podráždeniu a začervenaniu

Podráždenie, začervenanie a hnedé škvrny po použití deo krému sú síce možné, ale vyskytujú sa iba ojedinele. Tento nepríjemný jav sa najčastejšie vyskytne, keď sa  krém použije ihneď po depilácii alebo v prípadoch individuálnej precitlivenosti na esenciálne oleje. Hnedé škvrny v podpazuší sa zvyčajne vyskytujú v lete, keď je pokožka v dôsledku častejšieho holenia ešte citlivejšia. V prípade podráždenia alebo hnedých škvŕn sa odporúča prestať na nejaký čas používať deo krém a umývať podráždené miesto harmančekovým čajom.

Okrem toho na očistenie podpazušia od odumretých buniek, ktoré môžu upchávať póry a brániť správnemu vstrebávaniu a účinku deo krému, využiť píling. Ten si viete jednoducho pripraviť doma - z cukru alebo kukuričnej múky. Deo krém neodporúčame používať počas spánku. Pokožku nechajte cez noc odpočívať.

83445014_2994146957296650_6508930779974729728_o

 

Ako zvoliť správny krém

Účinok každej prírodnej zložky krému okrem iného závisí od aktivity počas dňa, vystavenia stresu, ale aj od spôsobu obliekania (napr. v prírodných materiáloch sa budete menej potiť). Je potrebné zdôrazniť, že deo krém nezabráni poteniu, ale eliminuje nepríjemný zápach, ktorý vzniká v dôsledku potenia. Všetky prírodné zložky krému sú si navzájom veľmi podobné (ich základom je sóda bikarbóna a kokosový olej). Líšia sa hlavne vôňou, teda esenciálnymi olejmi, ktoré sú prírodným zdrojom vôňe deo krému.

V našej ponuke nájdete krém s esenciálnym olejom z rozmarínu a citrónu, z levandule, ale aj deo krémy so zeleným čajom alebo pomarančom. Máte možnosť zvoliť si zložku a vôňu, ktorá vám vyhovuje. Aj keď je výber deo krému veľmi individuálna vec (pretože väčšinou rozhoduje vôňa), ľuďom, ktorí sa venujú častým fyzickým aktivitám, alebo športu sa rozhodne odporúča použiť krém s obsahom esenciálneho oleja z čajovníka (Tee tree).