Retinoidy v dennej rutine

Retinol je už roky jednou z najobľúbenejších ingrediencií kozmetických prípravkov. Pomáha dosiahnuť sviežu, hladkú a farebne zjednotenú pleť bez vrások či známok starnutia. Je to jeden z najznámejších pojmov v kozmetike,  ktorý sa veľmi často spája s celou skupinou podobných látok – retinoidov, ktoré našli veľké uplatnenie v medicíne, pretože regulujú rast epitelových buniek. Používajú sa pri liečbe zápalových ochorení kože ako je napríklad akné, rakovina kože, ale tiež pri psoriáze, fotostarnutí a vráskach.serum_s_resveratrolom

 

Riešenie fotostarnutia

Štúdie ukázali, že retinol má výrazné účinky proti predčasnému starnutiu pleti spôsobené UV žiarením – fotostarnutiu, pričom pôsobí dvoma spôsobmi: zmierňuje negatívne účinky UV žiarenia na metaloproteinázovú matricu a stimuluje syntézu kolagénu v už poškodenej pokožke.

 

Retinylpalmitát, váš pomocník v každodennej starostlivosti o pleť

Okrem retinolu sú však známe aj ďalšie formy retinoidov,  pričom jedna z nich je ideálnou úvodnou formou retinoidu vo vašej  každodennej rutine je to retinyl palmitát. Táto účinná látka patrí k derivátom vitamínu A. Je to jeden z najznámejších (a najuznávanejších) vitamínov používaných v starostlivosti o pleť, pretože jeho použitie má na pokožku množstvo pozitívnych účinkov. Vitamín A pozitívne ovplyvňuje zdravie hydrolipidovej bariéry, odolnosť pokožky voči vonkajším vplyvom a zabraňuje zmenám vo forme nedokonalostí.

Vitamín A je zároveň trochu „komplikovanou“ zložkou v starostlivosti o pleť, pretože urýchľuje obnovu buniek a má vlastnosti pílingu (rovnako ako kyseliny), môže však spôsobiť podráždenie, odlupovanie, dočasné vysušenie, precitlivenosť, preto by sa mal  zavádzať postupne - najprv iba do večernej rutiny. Takisto by ste mali starostlivo sledovať kožné reakcie a na ich základe prispôsobiť správnu frekvenciu používania a kombináciu s inými výrobkami. Jeho použitie sa tiež neodporúča počas tehotenstva a dojčenia a pokožka by mala byť počas používania chránená SPF.

 

Začnite pomaly a vyberte si inteligentne

Ako derivát uznávaného vitamínu A vyniká retinylpalmitát práve tým, že je najmiernejšou zo všetkých foriem a je široko zastúpený a dostupný v kozmetických výrobkoch. Samotný produkt má v starostlivo formulovaných výrobkoch a v nižších percentách najmenší dráždivý potenciál v porovnaní s inými derivátmi, a preto je vynikajúcou voľbou pre vstup do starostlivosti o pleť. Bude vyhovovať všetkým typom pokožky a je tolerovaný spravidla aj tým najcitlivejším typom. Okrem toho a napriek mýtom je jeho použitie úplne bezpečné po celý rok - s nevyhnutnosťou vysokého ochranného UV faktora po celý deň.

 
Krajšia textúru a tón pleti, čisté póry a oveľa viac

Okrem toho, že je retinyl palmitát ideálny pre začiatočníkov, dá sa nazvať skutočným všestranným kúzelníkom. Urýchľuje obnovu buniek a vyvažuje funkcie kožných buniek. Zmierňuje vylučovanie kožného mazu, hyperpigmentáciu, vyhladzuje a vyrovnáva textúru pleti. Pôsobí protizápalovo na akné a pupienky a stimuluje syntézu kolagénu a elastínu, čo prispieva k pevnosti pokožky. Najznámejší je samozrejme jeho preventívny účinok proti prejavom starnutia a je vynikajúcou voľbou pre problematickú aj zrelú pleť s hormonálnym typom akné. V neposlednom rade retinylpalmitát funguje mimoriadne dobre v synergii s kyselinou hyalurónovou, antioxidantmi, ako je resveratrol, a v produktoch, ako je vitamínové sérum R², ktorých ďalším cieleným účinkom je upokojenie podráždenia a začervenania.