SPF sprievodca: prečo používať produkty s ochranným faktorom

Produkty s SPF (Sun Protection Factor) patria v lete snáď k najdôležitejším kozmetickým produktom počas leta. Chránia pokožku pred predčasným starnutím, vráskami, pigmentovými škvrnami a pehami. Ďalej si zhrnieme dôvody, prečo môžeme kozmetiku s SPF vyhlásiť za hrdinu každodennej starostlivosti, ako ju používať, aplikovať a obnovovať.

Výrobky, známe ako anti-age sú zvyčajne založené na celom rade aktívnych zložiek ako sú retinoidy, peptidy, vitamín C, resveratrol. Všetky tieto zložky v overených účinných koncentráciách sú základom našej kolekcie produktov Professional. Ak však chcete, aby bola starostlivosť o pleť efektívna i v lete, treba do nej pridať kozmetiku s ochranným faktorom SPF podľa typu a stavu pokožky.

sprievodca_spf_produktmi
SLNKO JE SLNKO, NA PLÁŽI ČI VMESTE

Pokožka potrebuje ochranu pred slnkom, aj keď nie ste na dovolenke. Poškodenie spôsobené UV (ultrafialovým) žiarením sa neobmedzuje iba na akútne, nebezpečné a nepríjemné stavy, ale je kumulatívne. Je to tak kvôli skutočnosti, že existujú UVB lúče (B = popáleniny) a UVA lúče (A = starnutie).

 
KTO POTREBUJE SPF (SKUTOČNE) 365 DNÍ V ROKU

Existujú rôzne názory na to, či je SPF potrebný počas celého roka alebo nie. Väčšinou sa kladie dôraz na ochranu tváre, krku a dekoltu, ale rovnaká otázka sa týka aj pokožky tela - v čase, keď sú rukávy kratšie a pokožka je viac exponovaná. Ideálna situácia je, keď nájdete špecializovaný produkt SPF, ktorý vám vyhovuje absolútne vo všetkých parametroch, takže je oveľa jednoduchšie zvyknúť si na každodenné použitie. Slnko na pokožku nepôsobí iba keď je slnečno, ale aj cez mraky, dokonca aj keď prší. UV lúče, najmä UVA, sa nás dotýkajú aj v interiéroch, keď presvitajú cez okenné tabule.

To, čo uľahčuje rozhodovanie sa o používaní  produktov s SPF, je vaše osobné hodnotenie, ktoré môžete urobiť na základe UV indexu, ročného obdobia, dĺžky pobytu vonku, špecifík priestoru, v ktorom sa nachádzate, citlivosti pokožky a rutinnej starostlivosti o pokožku, ktorú aplikujete.

Ak používate exfoliačné kyseliny a / alebo retinoidy, pravidelne chodíte na invazívnejšie ošetrenie tváre a ak je vaša pokožka mimoriadne citlivá a reaktívna so sklonom k ​​hyperpigmentácii, bude potrebný SPF po celý rok. Ak však, povedzme, pracujete z domu a chodíte von až neskoro popoludní alebo večer a nie ste nijako vystavení slnečnému žiareniu, v týchto prípadoch nebude SPF potrebný. No počas jari a leta sa tomu nevyhnete!

 

IDEÁLNY SPF ZÁVISÍ OD TYPU POKOŽKY A VLASTNOSTÍ PRODUKTU

Je dôležité nájsť produkt, ktorý  vám sadne. Najskôr si vyberte špeciálny výrobok s vysokým ochranným faktorom (odporúča sa minimálne SPF 30), najmä ak ide o časť tela, ktorá je neustále vystavená slnku, napríklad tvár. Prípravky na tvár a výrobky na telo sa veľmi často líšia svojim zložením (povedzme obsahom oleja), preto je dobré ich používať podľa odporúčaní na určené časti tela. Na trhu sú rôzne krémy na opaľovanie, mlieka a pleťové vody, ktorých základom sú výlučne minerálne (anorganické) UV filtre, výlučne organické UV filtre alebo kombinácia obidvoch typov filtrov.

Minerálne UV filtre sú vďaka svojim vlastnostiam vhodnejšie na starostlivosť o detskú pokožku, veľmi citlivú a reaktívnu pokožku, náchylnú na slnečné alergie. Spravidla sú súčasťou hypoalergénnych a vodeodolných zložení krémov, ako je Sun Mineral KIDS. Charakteristické pre ne je, že sa neabsorbujú tak rýchlo a zanechávajú jemný biely film na pokožke, takže presne viete, či ste nejaké miesto vynechali.

Organické UV filtre sú často na pokožke svetlejšie, sú súčasťou textúrne jemnejších zložení a nezanechávajú bielu stopu. Niektoré organické UV filtre však môžu byť na veľmi citlivej pokožke dráždivé, preto sa odporúčajú minerálne. Čoraz viac produktov, ako napríklad Fluid SPF 30 Professional a Krém SPF 50 Professional obsahuje vysoko spoľahlivé, fotostabilné organické UV filtre novej generácie v zloženiach obohatených o ďalšie antioxidačné a výživné zložky, vďaka ktorým je SPF ľahko začleniteľný do dennej starostlivosti . Suchá pokožka si zamiluje bohatšiu textúru akú má Sun opaľovací krém na tvár SPF 30.

Bez ohľadu na to, ktorý z nich si vyberiete, je dôležité zdôrazniť nasledujúce - trh EÚ je mimoriadne prísne regulovaný, pokiaľ ide o bezpečnosť kozmetických výrobkov, ktoré sú na ňom umiestnené. Výrobkom na ochranu pred slnkom je venovaná veľká pozornosť. Nové poznatky sú neustále sledované a podľa toho sa revidujú predpisy. Je oveľa bezpečnejšie používať SPF, najmä počas letných mesiacov, ako sa potom boriť s negatívnymi dopadmi intenzívnych slnečných lúčov.

 krémy s spf

PRODUKTY S SPF – JE POTREBNÉ NANÁŠAŤ ICH OPAKOVANE? ICH OPAKOVANE NANÁŠAŤ?

Aby sa dosiahla primeraná ochrana podľa ochranného faktora uvedeného na obale, musí sa produkt nanášať na pokožku v dostatočnom množstve. Aj keď sa výskum uskutočňoval s použitím 2 mg produktu na 1 cm2 pokožky, o konkrétnom množstve neexistuje konkrétny a celkom presný konsenzus, pretože každé telo a tvár sú odlišné a líšia sa aj textúry produktu. Všeobecne je dobré vypočítať, že na ochranu tváre je potrebné naniesť asi ½ čajovej lyžičky produktu a rovnaké množstvo na uši, krk a dekolt. Na každú oblasť tela (paže, brucho, nohy, chrbát) by sa mala aplikovať minimálne 1 polievková lyžica produktu. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie by sa malo na pokrytie celého povrchu tela dospelého človeka aplikovať približne 35 ml ochranného produktu.

Je dobré nanášať produkty s SPF najmenej 15 minút pred vystavením sa slnečnému žiareniu. Používajú sa výhradne ráno, po toniku, sére (ako posledný krok starostlivosti) a pred líčením (bez ohľadu na to, či líčidlá obsahujú SPF!). Make-up by sa mal nanášať opatrne, iba ak je produkt úplne absorbovaný, bez trenia alebo podobných hrubších pohybov na pokožke.

 detský opaľovací krém

PROFESIONÁLNY RAD A SPF

Je potrebné opakovane nanášať produkty s SPF aj počas dňa? Odpoveď opäť závisí od situácie a všetkých faktorov, ale vo väčšine situácií je odpoveď jasná: ÁNO. Ak ste na pláži, krém s SPF by sa mal obnovovať v plnom odporúčanom množstve najmenej každé 2 hodiny alebo po každom kúpaní, utieraní, ležaní a potení. Ak je pokožka citlivá alebo aj v lete používate v starostlivosti prípravky s kyselinami a retinoidmi, odporúča sa obnovovať SPF aj počas dňa, minimálne na miestach, kde je veľmi pravdepodobné, že sa ochranná vrstva naruší ako napríklad na brade, kde sa opierame alebo na nose, kde sa nám otláča rúško či respirátor. Ak nemáte na tvári mejkap, aplikujte malé množstvo prípravku s SPF a masírujte . Ak je na tvári mejkap, ochrana sa dá obnoviť ochranným sprejom. Užívajte si slnko v bezpečí a chránení!