Top 5 tipov ako mať v lete sviežu a hydratovanú pleť

Leto, čas na relax a oddych, no neplatí to, keď ide o starostlivosť o pleť. Rovnako ako v každom inom ročnom období, aj naša pokožka prechádza zmenami, na ktoré je potrebné reagovať úpravou rutiny a výberom správnych produktov. Teraz je ten správny čas spoznať svoju pleť dôkladnejšie a pozornejšie ju sledovať.

 sprievodca_spf_produktmi (1)

  1. Dobre posúďte typ pleti

Rozpoznanie nášho vlastného typu pokožky môže byť zložité, obzvlášť ak nám dáva protichodné signály. Je trochu mastná,  ale tiež aj suchá. Sú na nej rozšírené póry, ale máte aj pocit napätia... Je dôležité vedieť rozpoznať svoju pleť, pričom základné rozdelenie typov je nasledovné.

Vyvážená pleť je to, čo by sme inak nazvali normálna. Nie je príliš mastná ani príliš suchá. Počas dňa sa leskne minimálne, zvyčajne len na čele a okolo nosa, a má prirodzený zdravý vzhľad. Spoznáte ho podľa hladkej textúry bez (väčších) nepravidelností či rozšírených pórov. Normálna pokožka nie je nadmerne citlivá na hormonálne zmeny počas cyklu, ale ani na poveternostné podmienky.

Mastná pleť produkuje o niečo viac mazu alebo prírodného tuku. Ak máte mastnú pleť, určite to spoznáte tak, že lesknutie pleti počas dňa nastúpi veľmi rýchlo. Maz je vylučovaný intenzívnejšie a dokonca môže prestupovať cez púder. Často má rozšírené póry, najmä v oblasti nosa, a je o niečo citlivejšia na hormonálne zmeny. Taktiež je náchylná na akné a komedóny.

Suchá pleť naopak produkuje menej mazu ako vyrovnaná. Vďaka tomu je počas dňa matná a vo vrstvách zadržiava menej vody, čo spôsobuje, že nie je taká pružná a reaguje na hormonálne zmeny i na vonkajšie podmienky. Ak máte suchú pleť, je veľmi pravdepodobné, že vás budú sprevádzať príznaky, ako je neustále napätie a niekedy začervenanie alebo svrbenie.

Zmiešaná pleť môže tvoriť kombináciu viacerých typov pleti, zvyčajne vyváženej a mastnej. T-zóna od čela cez nos po bradu je náchylná na vylučovanie kožného mazu a upchávanie pórov, zatiaľ čo zvyšok pokožky tváre je zvyčajne vyrovnaný.

Každý typ pleti si vyžaduje vlastnú prispôsobenú rutinu. Suchá pokožka bude potrebovať výživnejšie a hutnejšie textúry na báze lipidov (olejov), zatiaľ čo mastnejšej pleti prospejú ľahšie textúry. Mastná pokožka bude tiež potrebovať pomoc v podobe pílingu, ktorý zabráni upchávaniu pórov, a tým aj tvorbe akné.

To, čo majú všetky typy pleti počas leta spoločné, je, že reagujú na letné horúčavy, suchý vzduch a náchylnosť k dehydratácii vplyvom vonkajšieho prostredia. Vodu potrebuje každá pokožka bez ohľadu na jej typ a k dehydratácii môže dôjsť z rôznych dôvodov. Často to je použitie mydiel na na čistenie tváre, zhoršená ochranná funkcia pokožky v dôsledku rutinnej starostlivosti, ale aj vnútorné a vonkajšie faktory (strava, stres, hormóny, poveternostné podmienky, UV žiarenie).

Na to, aby sme mali hydratovanú pokožku, tá potrebuje adekvátny proces čistenia a SPF. Na dôkladné vyčistenie od krémov na opaľovanie, make-upu a iných nečistôt bez vysušenia pokožky je potrebné použiť jemné dvojstupňové čistiace prostriedky optimalizované na pH, ako sú Mikroemulzia Amino gél. Dobrý výrobok na ochranu pred slnečným žiarením každý deň, vybraný podľa typu a potrieb pokožky, je zásadný v každej rutine a možno najdôležitejším spojencom v správnej starostlivosti proti starnutiu.

 

  1. Pozor na ochrannú vrstvu pokožky

Zdravie pokožky by malo byť na prvom miest, lebo od neho sa odvíja všetko ostatné. Ochranná vrstva a prírodný mikrobióm sú kľúčové pre zachovanie normálnych vlastností a správneho fungovania našej pokožky. Sú tiež rozhodujúce pri prevencii dehydratácie, podráždenia, ako aj pri zavádzaní silných účinných látok. Čo to znamená v praxi? Ak je ochranná bariéra narušená, v rutine by nemal byť priestor pre retinoly, mali by sa uprednostňovať vysoké koncentrácie chemických exfoliantov a podobných látok a hydratačné a upokojujúce zložky. Nadmerné používanie pílingov, kombinovanie rôznych kyselín počas týždňa a podobné pokusy, bohužiaľ, zvyčajne vyústia do úplne opačného výsledku, ako si želáte.

 Olival mikroexfoliant

  1. Zabezpečte dostatočnú hydratáciu ( v podobe tonika a séra )

Výhodou hydratačných výrobkov je, že sú obohatené o zložky, ako je kyselina hyalurónová, kyselina polyglutamová, ektoín, ktoré hlboko absorbujú vlhkosť, dodávajú plnosť, opticky vypĺňajú jemné vrásky, upokojujú pokožku a dodávajú jej sviežejší vzhľad. Je dobré zvoliť si tekuté, priedušné produkty ako Hydrotonikum a Hyalurónový hydrátor 4H , ktoré ľahko začleníte do akejkoľvek rutiny a sú vhodné na starostlivosť doslova o všetky typy pleti, vrátane mastnej. Okrem toho existujú antioxidanty, ktoré sú v letnej starostlivosti veľmi žiaduce. Vitamínové sérum C s profesionálnym pleťovým fluidom SPF 30 alebo profesionálnym pleťovým krémom SPF 50, najmä v kombinácii s kyselinou hyalurónovou sú takpovediac víťaznou kombináciou nad účinkami voľných radikálov, tvorbou pigmentových škvŕn a nedokonalostí.

 

  1. Nezabudnite uzamknúť vlhkosť vo vnútri pleti

Mastná pokožka je často ošetrená veľmi agresívnymi, vysušujúcimi prostriedkami, ktoré dokážu regulovať vylučovanie kožného mazu a prinášajú krátkodobú úľavu, pokiaľ ide o tvorbu mazu, no z dlhodobého hľadiska často vedú k začarovanému kruhu a v skutočnosti - ešte silnejšej mastnote a akné. Starostlivosť o pokožku by mala byť jemná. Mastný typ pleti tiež potrebuje hydratáciu ktorá by mala byť založená na kyseline hyalurónovej. Je tu však háčik. V strachu z krémov, ktoré budia hutný dojem, v porovnaní s tekutými sérovými prípravkami, ako aj v strachu z komedogenity ( tovrby čiernych bodiek ) oleja je po hydratácii v podobe séra nasledujúci krok s krémom či olejom vynechaný. To z dlhodobého hľadiska vedie k dehydratácii, pretože táto posledná vrstva v rutine zadržiava vlhkosť v pokožke a bráni jej vysušeniu. Kyselina hyalurónová vždy potrebuje vlhký základ a výživnejšiu textúru, aby mohla fungovať, tak ako má a to hydratovať.

Olival fluid spf30 

  1. SPF je váš priateľ

Okrem toho, že SPF je anti-age spojencom, je i faktor mimoriadne dôležitý pri ochrane kumulatívneho poškodenia kože, spôsobeného UV žiarením. Používanie fotosenzibilizujúcich látok počas leta, retinoidov a kyselín je počas leta často spochybňované. V skutočnosti všetko závisí od individuálnej pripravenosti pleti.

Ak sa natierate krémom s SPF 30 alebo 50 každý deň, bez ohľadu na predpoveď počasia a v dostatočnom množstve a aj si ho počas dňa obnovujete - najmä na pláži, ak sa vyhnete doslova „vyprážaniu“ na slnku alebo v soláriu a ak neexistujú žiadne iné prekážky, nie je dôvod nepokračovať v starostlivosti s týmito účinnými látkami. Pamätajte, že SPF je zásadný, pretože zabráni popáleninám, ale umožní aj najlepšie možné výsledky retinolu a AHA alebo PHA kyselín.