Toniká Professional: Všetky podrobnosti a rozdiely, ktoré potrebujete vedieť

Hydrotonikum alebo exfoliačné tonikum s kyselinami AHA z radu Professional?  S ohľadom na rovnakú tekutú formu sa stále objavujú otázky o tom, aké sú medzi nimi podobnosti a rozdiely, komu sa odporúčajú a kedy presne sa používajú. Nižšie sú uvedené odpovede na všetky najčastejšie otázky, ktoré nám chodia.

 Olival tonika rozdiely

HYDRATÁCIA VS. EXFOLIÁCIA

Hoci patria k rovnakému typu produktu, tieto toniká sa líšia svojim účelom. Hydrotonikum je prípravok určený na klasickú hydratáciu pleti a jej prípravu na aplikáciu sér, vyrobený na báze kyseliny hyalurónovej, ktoré potrebujú vlhký základ. Ide o veľmi jemné zloženie bohaté na beta-glukán s trojicou zvlhčovačov – betaín, alantoín a glycerín pre hĺbkovú hydratáciu, upokojenie a obnovenie prirodzenej hebkosti. Hydrotonikum obsahuje aj látky, ktoré pomáhajú zmierniť dopad tvrdej vody na pokožku. Má optimalizované pH „sledovaním“ prirodzene mierne kyslého pH pokožky a je vhodné pre všetky typy pleti, vrátane citlivej. Môže sa používať denne - ráno a večer alebo podľa potreby na osvieženie pleti počas dňa.

Na druhej strane exfoliačné tonikum je ošetrujúci prípravok určený na chemickú exfoliáciu, teda odstránenie odumretých kožných buniek, so sprievodnými benefitmi. Koktejl kyseliny mandľovej, glukonolaktónu a kyseliny laktobionovej (5,9 % AHA a PHA kyselín), ako aj výťažky z jabĺk, kyseliny hyalurónovej, betaínu, glycerínu a pantenolu sa nachádza v toniku so špeciálne upravenou hodnotou pH 3,6. Všetko spomenuté zaručuje účinný, ale veľmi jemný píling vhodný takmer pre všetky typy pleti, dokonca aj zrelú. Alebo užiť si ho môžu aj začiatočníci s chemickými peelingmi a užívateľmi retinoidov. Exfoliačné tonikum jemne odstraňuje odumreté bunky pokožky a obnovuje vlhkosť, pričom pleť je dlhodobo hladšia, prečistená, jednotnejšia a žiarivejšia. Keďže ide o ošetrujúci prípravok, toto tonikum sa odporúča používať pravidelne, večer a v závislosti od potrieb pleti. Optimálna frekvencia používania je vo väčšine prípadov dvakrát až trikrát týždenne. Bežné používanie AHA kyselín (ako aj samotný akt exfoliácie) posilňuje citlivosť pokožky na slnko, preto je ochrana pred slnkom pri používaní exfoliačných toník povinná.

 

AKO ICH (SPRÁVNE APLIKOVAŤ), ZARADIŤ DO RUTINY A KOMBINOVAŤ

Toniká by sa mali používať na vopred vyčistenú pleť, pred sérom, krémami a olejmi. Hydrotonikum sa aplikuje stlačením rozprašovacej pumpičky priamo na tvár, zatiaľ čo peelingové tonikum je ideálne naniesť na suchú pokožku pomocou suchých dlaní – fľaštička sa pretrepe, do dlaní sa naleje malé množstvo tekutiny a následne sa nanesie na tvár s výnimkou oblasti očí. Aplikácia bez použitia vatových tampónov má viacero výhod – vyhnete sa možnému podráždeniu pretiahnutím vatových tampónov po povrchu pokožky. Zatiaľ čo Hydrotonikum je možné použiť niekoľkokrát denne, exfoliačné tonikum sa aplikuje večer a ako každý ošetrujúci prípravok opatrne a len niekoľkokrát do týždňa (výnimkou je extrémne mastná pleť a pleť odolná zvyknutá na veľmi silné účinné látky).

 

Hydrotonikum je možné kombinovať v rovnakej rutine s takmer všetkými Professional sérami a produktmi zo slamienkovej kolekcie či radu so zelenou kávou. Tonikum je ideálne ako doplnok k hydratácii po použití mikroexfoliantu. Pílingové tonikum sa na druhej strane neodporúča kombinovať s mikroexfoliantom, pretože ide o dva produkty navrhnuté na rovnaký účel. Mikroexfoliant je vhodnejší pre mastnú a problematickú pleť, pretože obsahuje kyselinu salicylovú (BHA), zatiaľ čo peelingové tonikum (s kyselinami AHA a PHA) bude vyhovovať skôr pleti s konsenzuálnym začervenaním, hyperpigmentáciou, prvými vráskami a celkovo unaveným vzhľadom. Po použití peelingového tonika stačí naniesť hydratačný krém podľa vlastného. Čo sa týka účinných látok, môže ísť o kyselinu hyalurónovú, polyglutámovú, ektoín a podobne, pričom vitamín C a retinoidy sa vo všeobecnosti neodporúčajú ako prvá voľba starostlivosti po pílingovom toniku z dôvodu (možného) rizika podráždenia.

 

PREČO JE HYDROTONIKU SPREJ A PEELINGOVÉ TONIKUM NIE... A NIEKTORÉ ĎALŠIE RADY

Pýtali ste sa nás aj na to, prečo peelingové tonikum nie je dodávané s šikovnou pumpičkou, ktorá umožňuje priame nastriekanie na tvár. Takéto balenie produktu nie je možné práve pre obsiahnuté kyseliny a nízke pH. Tekutina z tohto dôvodu by sa v žiadnom prípade nemala dostať do kontaktu s očami, ako aj s citlivejšou oblasťou okolo očí. Aplikácia dlaňou poskytuje presnosť, ktorá je potrebná pre tento typ produktu. Je tiež dôležité zdôrazniť, že exfoliačné tonikum sa neodporúča na veľmi citlivú, poškodenú, zapálenú pokožku a súbežné používanie s retinoidmi alebo inými AHA a BHA kyselinami ( vrstvenie a kombinácia v rovnakej rutine). Hydrotonikum aj exfoliačné tonikum sú vhodné na použitie v tehotenstve a aj počas dojčenia, pokiaľ tomu nebránia individuálne prekážky.