Starostlivosť o pleť na lyžovačke Ako na to?

Spálenie od slnka, suchá a podráždená pokožka nie sú výhradným javom v lete. Môžu vás prenasledovať počas lyžovačiek či zimných prechádzok po čerstvo napadanom snehu, ktorý ich, bohužiaľ, môže ešte zosilniť. Nenechávajte veci na náhodu, stavte na ochranu pleti kvali kvalitnou kozmetikou.

starostlivost o plet v zime Olival

 

Vysoký index uv žiarenia

Slnko žiari po celý rok, takže ak plánujete ísť von na viac ako 20 minút, SPF musíte mať. Pobyt na snehu k takýmto výjazdom určite patrí. A keďže odraz slnečných lúčov od kryštálikov snehu ešte zintenzívni efekt, treba sa chrániť adekvátnym ochranným faktorom.

Údaje WHO naznačujú, že aj počas pochmúrnych dní môže cez pokožku preniknúť viac ako 80 % škodlivých UV lúčov. Voda, piesok a uhádli ste - sneh - zvyšujú toto nebezpečenstvo na ešte vyššiu úroveň. S výškovým rozdielom stúpa aj intenzita žiarenia. V dôsledku nárastu nadmorskej výšky je tu menší atmosférický obal, ktorý dokáže absorbovať slnečné žiarenie a čerstvý sneh svojou bielosťou poskytuje mimoriadne silný odraz. Na každých 1000 metrov podľa WHO sa úroveň UV žiarenia zvyšuje približne o 10 % a v závislosti od lokality môže byť toto percento aj trikrát vyššie.

 

Multiochranná tyčinka – vždy po ruke

Kvôli tomuto odrazu je dôležité naniesť ochranný krém na celú tvár. Špeciálnu pozornosť treba venovať vyčnievajúcim častiam, ako sú nos a uši (pokiaľ nenosíte celý deň čiapku). Keďže nos sa veľmi často utiera, dotýkajú sa ho okuliare, chráňte ho prípravkom, ktorý vytvorí na povrchu pokožky o niečo pevnejšiu, hrubšiu ochrannú vrstvu. Jedným z takýchto produktov je multiochranná tyčinka s ochranným faktorom 50, ktorá spoľahlivo ochráni i v najťažších podmienkach aj pri potení či utieraní a zároveň chráni pleť pred vysušením. Samozrejme, nezabudnite na šál, rukavice, čiapku a lyžiarske okuliare.

multiochranna tycinka spf 50 Olival

 

Silný vietor a chlad

Na horách, najmä v otvorenejších oblastiach, často „prefukuje“. Kombinácia vetra s nízkymi teplotami veľmi rýchlo podráždi pokožku a zanechá ju zmrznutú a červenú. Ide o prechodné začervenanie, ktoré stačí mierne utíšiť, a to tak, že si vyberiete nasledovnú rutinu: prípravok na jemné dvojfázové čistenie, následne hydratačné sérum a krém, ktorý pleť vyživí. Tie nanesiete po náročnom dni či lyžovaní. Ako dobrá kombinácia na tento účel sa vždy osvedčí Mikroemulzia, Amino gél a následne Hyalurónový hydrátor 4H s krémom podľa typu pleti.

4h hydrator Olival

 

Nízka vlhkosť vzduchu = veľký problém pre pleť

Pokožke okrem vetra určite nepraje suchý horský vzduch. Po návrate z lyžovačky je pokožka takmer v 100% prípadov dehydrovaná akoby bez života a mdlá. Preto je niekedy potrebné zmeniť celú rutinu starostlivosti. Takémuto scenáru predídete včasným pridaním výživnejšieho produktu, akým je ľahký a bohatý olejový komplex Omega elixír, pričom lesk prinavrátite starým dobrým vitamínovým sérom C. Okrem tváre si chráňte aj ruky. Chráňte ich Hydratačným krémom na ruky s olivami a večer im doprajte bohatú starostlivosť s koncentrovaným levanduľovým krémom na ruky.

olivový krém na ruky Olival

 

Bolesti a športové zranenia (pokožky)

Okrem prírody vás vedia na lyžovačke potrápiť aj dôsledky lyžovania a iného pohybu v zasneženej krajine. Rezné rany, modriny, popraskaná a podráždená pokožka nie sú časté len u dospelých ale aj detí. Taktiež svalovica. Okrem lekárničky– obväzov, gázy a ďalšieho vybavenia si so sebou vezmite aj univerzálny krém na celé telo. Vyberte si taký, ktorý bude vyhovovať celej rodine množstvom aj zložením, napríklad nechtíkový krém. Keďže budete zdolávať snehové chodníky a svahy, nezabudnite na príjem horčíka nielen vo forme výživových doplnkov, ale aj ako magnéziový olej, ktorý nanesením priamo na pokožku upokojí svaly po zvýšenej fyzickej aktivite.