Suchá alebo dehydrovaná? Nenechajte sa pomýliť, nie je to to isté!

sucha hydratovana

Rovnako, ako treba počúvať svoje telo, je dôležité dávať pozor na zmeny, ktoré sa dejú s vašou pokožku.
Každá pokožka je iná a aj jej zdravý vzhľad závisí od mnohých faktorov. Je dôležité včasne identifikovať typ pokožky a to, v akom je aktuálne stave a následne siahnuť po kvalitných kozmetických produktoch, či už ide o prípravky na čistenie pleti, krémy, masky alebo dekoratívnu kozmetiku.
Typ kože tvorí akýsi „podtyp“ a základ zdravej ľudskej pokožky. Ide o geneticky predurčený materiál, čo znamená, že s pokožkou istého typu sa jednoducho narodíme. Na druhej strane negatívne vplyvy prostredia, stres, stravovanie, zmeny tepla a chladu, slnečné lúče či užívanie liekov priamo ovplyvňujú kvalitu a stav pokožky. Je dôležité mať na pamäti, že zmeny na pokožke spôsobené externými faktormi nemusia byť trvalé a úpravou týchto negatívnych vplyvov môžu vymiznúť.

  

4 typy pokožky: normálna, mastná, zmiešaná a suchá. Ako ich rozoznať?
1. Normálna pokožka nie je príliš hrubá, je jemná, vláčna. Môžete ju rozpoznať v hladkej textúre bez (väčších) nepravidelností a zväčšených pórov či nadmerného lesku. Normálna pokožka nie je príliš citlivá na hormonálne zmeny počas cyklu, alebo zmeny počasia. Avšak v dôsledku prirodzeného starnutia môže dôjsť k strate vody a pocitu suchej pokožky.

2. Mastná pokožka produkuje o niečo viac mazu (hydrolipidickú vrstvu, ktorá vytvára ochrannú bariéru pokožky). Ak máte mastnú pleť, určite poznáte nežiadúci lesk, ktorý sa nestráca počas celého dňa. Časté sú pri tomto type pokožky rozšírené póry s častou tvorbou podkožného a hnisavého akné a čiernych bodiek najmä v oblasti nosa. Pokožka je náchylnejšia na hormonálne zmeny. Na druhej strane práve vďaka tukovej bariére tento typ pokožky zaznamenáva prvý výskyt vrások oveľa neskôr ako napríklad suchá či normálna pokožka.

3. Suchá pokožka produkuje menej mazu ako normálna pokožka. Na dotyk je drsná, šupinatá a tenká. Z tohto dôvodu si zachováva menej vody, takže je málo elastická a dosť citlivá na vonkajšie vplyvy. Ak máte suchú pokožku, môžete sa stretnúť s nepríjemnými pocitmi brnenia, začervenania, svrbenia a praskania. Typické pre ňu je, že sa na nej vytvárajú mimické vrásky už v mladom veku.

4. Zmiešaná pokožka je tvorená kombináciu viacerých druhov pokožky, od normálnej cez mastnú až po suchú. Vďaka kombinácii normálnej a suchej pokožky zvyčajne na lícach zaznamenáte príznaky ako suché začervenané miesta a odlupovanie, zatiaľ čo T-zóna (oblasť čela a nosu) je v rovnováhe alebo mastnejšieho rázu.
Pokiaľ ide o kombináciu normálnej a mastnej kože, najčastejšie v zóne T si môžete všimnúť zvýšenú produkciu mazu a silnejší lesk, pričom zvyšok kože je viac-menej v rovnováhe. Ak máte zmiešanú pokožku, dôkladne si premyslite, čo na ňu budete aplikovať. Optimálne je spájať rôzne produkty, prispôsobené konkrétnej oblasti tváre. Takto je pravdepodobnejšie, že vyvážite nedostatky jednotlivých partií a udržíte ju v dobrej kondícii.

  

Každý typ pokožky môže byť citlivý

Všetky horeuvedené typy môžu byť zároveň aj citlivé. To znamená, že pokožka reaguje na podnety sčervenaním, fľakmi a svrbením. Reakciu môže vyvolať stres, prach alebo slnko. Ak patráte k majiteľom tohto typu nepoužívajte prípravky, ktoré sú parfumované. Vyberajte si z produktov, ktoré  sú určené pre citlivú pleť a sú založené na prírodnej  báze bez obsahu ropných derivátov. Ak ste alergik na určité zložky si dávajte pozor či nie sú obsahom daného prípravku. Neznámy produkt vždy otestujte na menšej časti tváre a ak sa nevyskytne žiadna reakcia môžete ho pokojne použiť.

  

Najčastejšie nežiaduce prejavy našej pokožky
Bez ohľadu na typ, vaša pokožka môže dostať do stavu, keď musíte riešiť najčastejšie negatívne prejavy ako dehydratácia, reaktivita (citlivosť) a proces starnutia.

1. Dehydratácia je najčastejším problémom kože. Niekedy sa zamieňa so suchou pokožkou. V skutočnosti ide zvyčajne o dočasný nedostatok vody, ktorú viete veľmi jednoducho doplniť hydratačnými, výživnými produktmi ako Olival denný hydratačný krém, Olival hyaluronové sérum a Zlatý slamienkový olej. Majte na pamäti, že dehydratovaný môže byť akýkoľvek typ kože, dokonca aj mastná pokožka. Ak používate výrobky na zasušenie akné alebo ste vystavení nadmernému teplu alebo nízkym teplotám dlhší čas, myslite na dodatočnú hydratáciu a zvýšenú starostlivosť o pokožku.

2. Reaktivita alebo citlivosť ide najčastejšie ruka v ruke so suchou kožou. Taká pokožka ľahko reaguje na slnko a vietor, kozmetiku, dokonca aj na parfumy alebo detergenty. Prejavuje sa to ako pálenie, vyrážky, svrbenie alebo nezvyčajný pocit tepla. Preto je dobré siahnuť po produktoch s prírodným a jednoduchším zložením, ktoré obsahujú aj upokojujúce zložky ako Olival regeneračný krém pre špeciálnu starostlivosť. Pozor však na ochorenia, ktoré by mali byť pod dohľadom dermatológov, ako je psoriáza a dermatitída.

3. Starnutie je prirodzený no nie vždy žiadúci vývoj pokožky. Bez ohľadu na typ, každá pokožka nakoniec stratí svoju hĺbku, hustotu a elasticitu. Následne sa začnú objavovať vrásky, istá textúra a môžu sa vyskytnúť i pigmentové škvrny. Ak chcete tvorbu vrások spomaliť a pokožku udržať vyživenú siahnite po Olival extra bohatom nočnom kréme. Ak vás trápi hyperpigmentácia, môžete jej prejavy zmierniť Sérom proti hyperpigmentácii.

 

Ako rozpoznáte svoj typ pokožky a v akom je stave?
Vyčistite svoju tvár jemným čistiacim produktom ako Slamienková micelárna voda, vysajte prebytočnú vlhkosť uterákom a nechajte ju bez dotyku 30 minút. Skontrolujte viditeľnosť pórov, textúru, tón pokožky a nedokonalosti pleti v podobe mastných plôch, škvŕn, šupiniek, pupienkov alebo akné. Potom zoberte pár obrúskov a priložte každý na inú časť tváre ( čelo, nos, brada, líca). Skúmajte, ktoré obrúsky sú mastné a ktoré zostali naopak suché. Na základe tohoto testu môžete priradiť pleť k určitému typu.